Δευτέρα 20 Μαρτίου 2006

Αρθρο που ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ


H AIXMH ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩN


Για την ΑΙΧΜΗ που βαδίζει στο 4ο χρόνο της ύπαρξής της, κλείνει ένας κύκλος ζωής. Κύκλος καταξίωσης από φίλους και εχθρούς, σαν μία αριστερή αγωνιστική φωνή. Βρίσκεται μπροστά στο άνοιγμα του επόμενου κύκλου που η πορεία του θα εξαρτηθεί από την εκτίμηση των όσων προηγήθηκαν και την απαραίτητη σύνθεση της πείρας, με τις σημερινές ανάγκες που προκύπτουν. Είναι προϋπόθεση για το ανέβασμά της σε ανώτερο επίπεδο.

Ποια είναι κατά τη γνώμη μας τα βασικά δεδομένα που επέδρασαν ώστε να είναι επιτυχής η πορεία της ΑΙΧΜΗΣ.
Έγινε προσπάθεια η ύλη να είναι άμεση μέσα από τη προσέγγιση των γεγονότων στις πηγές τους, τα όποια συμπεράσματα και απόψεις των άρθρων και των ρεπορτάζ να πατάνε πάνω σε αυτά τα γεγονότα, μέσα από αυτά να γίνεται η όποια γενίκευση με τις πολιτικές και ιδεολογικές προεκτάσεις που ο κάθε αρθρογράφος επιθυμούσε να δώσει. Οι αναγνώστες μας βρίσκουν στην ΑΙΧΜΗ ένα βήμα αυθεντικής έκφρασης γεγονότων και απόψεων, επιλεγμένων για να τροφοδοτούν την πολιτική συζήτηση και αναζήτηση που έτσι και αλλιώς διεξάγεται σήμερα στους κόλπους της αριστεράς.
Η ΑΙΧΜΗ δεν χρησιμοποίησε επαγγελματικά η κομματικά η παραταξιακά κριτήρια προκειμένου να "χρησιμοποιήσει" η να προσαρμόσει τα γεγονότα προς εξυπηρέτηση των όποιων πιθανών εκπροσωπούμενων συμφερόντων της -που δεν υπήρχαν με αυτή την έννοια - κάτι το οποίο είναι καθεστώς στο σύνολο σχεδόν του τοπικού τύπου, των ΜΜΕ και όχι μόνο. Αυτό δεν ήρθε σε αντίθεση με την αναφορά στη δράση των κομμάτων και την ανάλογη προβολή κομματικών θέσεων και αντιθέσεων, που βοηθάνε το διάλογο και ανεβάζουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών μας.


Οι περισσότεροι που ασχολούμαστε με την ΑΙΧΜΗ προερχόμαστε η ανήκουμε σε κόμματα της αριστεράς. Θεωρούμε λογικό να την αντιμετωπίζουμε σαν "πολιτικό χώρο", με τον όποιο τρόπο ο κάθε ένας προσδιορίζει αυτόν τον όρο. Θεωρούσαμε - εμείς όχι πλέον και θα εξηγήσουμε γιατί - ότι η ΑΙΧΜΗ δεν είναι μόνο μια "απλή εφημερίδα", αλλά ίσως και κάτι άλλο επιπλέον,( κάτι που είχε προφανώς ο κάθε ένας στο μυαλό του), και εμείς που ασχολούμαστε δεν είμαστε "αρθρογράφοι" ,αλλά σίγουρα κάτι άλλο επιπλέον. Το γεγονός αυτό αναδείχνει το πρόβλημα που υπάρχει στη κατανόηση του όρου "πολιτικός χώρος", από την οποία κατανόηση εξαρτάται σε κάποιο βαθμό και η πορεία της πολιτικής δράσης του καθενός σήμερα.

Εμείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε την επιτυχημένη πορεία της ΑΙΧΜΗΣ ξεφεύγοντας από την παγίδα των διαδικασιών και των υποκειμενισμών, κρατώντας την ουσία. Προσεγγίζουμε τη πραγματικότητα η οποία έχει την δυνατότητα να επιβάλλεται ανεξάρτητα από τη θέλησή μας. Αυτή τη πραγματικότητα που έχει φέρει σε δύσκολη θέση όλα τα κόμματα της αριστεράς, τις εφημερίδες τους και τις μεθόδους τους. Οι γνωστές αυτές μέθοδοι λένε σε γενικές γραμμές ότι πίσω από κάθε πολιτική δραστηριότητα υπάρχει ο κινητήριος νους, που μπορεί να είναι ίσως κάποιο κόμμα, ή ιδεολογία, ή πολιτική πραχτική, ή σκέτος παραγοντισμός. Καμία δράση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ύπαρξη του "μεγάλου αδερφού" που παρακολουθεί την εξέλιξη και μπορεί σαν "υπέρτατος νους", να αξιοποιεί τα όποια αποτελέσματα της δράσης, κεφαλαιοποιώντας τα λεγόμενα πολιτικά οφέλη, και επίσης να δίνει τις πολιτικές προεκτάσεις κατά το δοκούν, έχοντας το δικαίωμα να παρακάμπτει ακόμα και την πραγματικότητα αν αυτή δεν του κάνει τα χατίρια. Αυτή την πραχτική την σπουδάσαμε επί σειράν ετών. Με τέτοια πραχτική "πολιτεύονται"τα σημερινά κόμματα και παρατάξεις, θυσιάζοντας στο βωμό των εκλογικών θεοτήτων ότι με αγώνες και θυσίες καταχτιέται στο κίνημα.

Η ΑΙΧΜΗ κατάφερε να σπάσει το κατεστημένο του τοπικού και κομματικού τύπου γιατί είναι ακριβώς μία "απλή" εφημερίδα". Μία "απλή εφημερίδα"που η πολιτική αντιεπαγγελματική ταυτότητα των συμμετεχόντων στην έκδοσή της, αποδεικνύοντας την ωριμότητά τους, ενίσχυσε έως τώρα αυτή την κατεύθυνση. Την κατέστησε πρότυπο πολιτικής εφημερίδας, σημείο πολιτικής και όχι παραπολιτικής αναφοράς, κατάφερε να είναι έξω από κάθε επαγγελματική η παραταξιακή διαδικασία, κάτι που φυσικά είναι αναφαίρετο δικαίωμα οποιουδήποτε κόμματος η παράταξης και των εφημερίδων η εντύπων που μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους.

Σήμερα αποδεικνύεται πως αυτό το απλό είναι το πιο σύνθετο. Είναι δύσκολο να κατανοηθεί ότι αυτή η απλότητα, η αμεσότητα, η αυθεντικότητα, της ΑΙΧΜΗΣ είναι η κύρια αιτία της επιτυχούς πορείας της. Πορείας που κινδυνεύει να παρεκτραπεί από τη μετατροπή της σε παραταξιακό εκφραστή της δημοτικής παράταξης ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ. Η συγκεκριμένη δημοτική παράταξη έχει ασφαλώς το δικαίωμα να "αξιοποιήσει"την ΑΙΧΜΗ αφού το επιθυμεί, άλλωστε τα βασικά στελέχη της συμμετέχουν στην έκδοσή της. Επιδιώκουν να μετατρέψουν σε ψήφους την όποια επιρροή της ΑΙΧΜΗΣ, αγνοώντας προφανώς τον ορατό κίνδυνο αλλοίωσης των κύριων χαρακτηριστικών της αυτών που την καθιέρωσαν.

Είναι δύσκολο να κατανοηθούν οι απλοί λόγοι που η ΑΙΧΜΗ αποτελεί σπουδαία κατάχτηση για το αριστερό προοδευτικό κίνημα της περιοχής μας.
Εμείς παρά τις δυσκολίες θα προσπαθήσουμε να περιφρουρήσουμε την μεγάλη της κατάχτηση, να είναι εκφραστής των πραγματικών γεγονότων, και όχι υποκειμενικών παραταξιακών επιδιώξεων, κατά τα άλλα καθ όλα, θεμιτών και κατανοητών.

Μάρτης 2006

Β. ΓΟΝΑΤΑΣ
Γ. ΛΑΨΑΤΗΣ
Μ. ΡΕΝΤΖΙΟΣ
Α. ΣΩΤΗΡΙΑΝΙΔΗΣ
Γ.ΤΣΙΧΛΑΣ