Παρασκευή 10 Μαρτίου 2006

Η θέση μας για τις δημοτικές εκλογές 2006 στο Μαρούσι

· Η συνοικία με την διαταξική της σύνθεση και την κυριαρχία του μικροαστικού στοιχείου, αποτελεί "πεδίον δόξης λαμπρό" για τον κοινοβουλευτισμό όλων των αποχρώσεων, και την απόρριψη της οργάνωσης τόσο του κόσμου για να παλέψει, ακόμα και των πολιτικών για τη δική τους οργάνωση. Έτσι έχουμε το Μέτωπο του ΚΚΕ, το Φόρουμ του ΣΥΝ, τον ΠΟΛΟ του ΝΑΡ, τη ΓΕΝΟΒΑ του ΣΕΚ, πιθανόν κ.α. Αυτά αποτελούν υποτίθεται και πολιτικά και μαζικά όργανα πάλης, μιας και κανένας δεν μπορεί να έχει ούτε από τα πρώτα, ούτε από τα δεύτερα. Αυτά τα σχήματα που λειτουργούν σαν μέτωπο οργανώσεων, ανένταχτων κλπ είναι υποτίθεται και πολιτικά και μαζικά όργανα και κορυφαία δράση πολλών σε τοπικό επίπεδο είναι η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές. Κάνουν ενίοτε και κάποιες ενέργειες καμπανιακού χαρακτήρα. Κανένας άνθρωπος όμως δεν έχει τι να κάνει σε αυτά , πολύ περισσότερο τι να παλέψει, αν δεν είναι σαφώς πολιτικά τοποθετημένος στον αντίστοιχο πολιτικό φορέα και πέριξ. Αντίθετα η δική μας τακτική στην ΑΙΧΜΗ - που δεν ήταν Κίνηση Πόλης, αλλά Συντακτική Επιτροπή εφημερίδας - δεν επέτρεψε μέχρι τώρα να λειτουργήσει σαν Φόρουμ Οργανώσεων. Η γραμμή πάλης που εξέφρασε ιδιαίτερα την περίοδο του πολέμου και της ολυμπιάδας, είναι αποτέλεσμα κατ' αρχήν προσανατολισμού (προβολή χώρων, σωματείων, συλλόγων περιοχής) αλλά και συγκεκριμένων ενεργειών που πρωταγωνιστήσαμε να οργανώσει.


· Σήμερα πιο πολύς λαϊκός κόσμος βλέπει ότι οι μπουρδολογίες για τοπική αυτοδιοίκηση, τοπικές κοινωνίες, συμμετοχές κλπ είναι απλά τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα της περιοχής του , και όχι μόνο. Μη έχοντας τη δυνατότητα να αντιδράσει από θέση οργανωμένου κινήματος , τους φτύνει και ταυτόχρονα είναι διατεθειμένος να "αξιοποιήσει" την κάψα των τοπικών πολιτικών με κανένα ρουσφέτι για τα πιο μικρά, μέχρι τα πιο μεγάλα (δουλειά) προβλήματα της καθημερινής του ζωής. Ταυτόχρονα συνειδητοποιεί ότι σε πολλά από τα καθημερινά του προβλήματα, αντίπαλός του είναι ο Δήμος που σαν μακρύ χέρι του κράτους του τα παίρνει όλο και περισσότερο.

· Το ΚΚΕ (Δημοτική Ενότητα) ζητάει απλώς πολιτική ψήφο για να την καπαρώσει από τώρα για τις βουλευτικές εκλογές. Η υποτιθέμενη πολιτική ψήφος που ζητάει επιχειρεί να συγκαλύψει τη γραμμή συναίνεσης που υιοθέτησε την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη γραμμή που εκφράστηκε με τη συγκέντρωση στην Κηφισίας για το κτίριο της ραδιοτηλεόρασης, η ΔΕ οδηγήθηκε στην γραμμή της αντίθεσης στα λόγια στην ολυμπιάδα, και στην προβολή του αιτήματος να μην ανοίξουν οίκοι ανοχής στο Μαρούσι την περίοδο των αγώνων. Πριν αυτή τη στροφή, και προφανώς όχι άσχετα με αυτήν προχώρησε σε "διαγραφές" (!?) από τη δημοτική κίνηση με την συναίνεση ( όπως τουλάχιστον δηλώθηκε) ή ανοχή του ΔΗΚΙ και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης ! Ταυτόχρονα η απουσία της παράταξης από κάθε κινητοποίηση σε τοπικό επίπεδο που συμμετείχαν και οι άλλοι (Αιχμή , Κόντρα στον Καιρό, φορείς που δεν πρόσκεινται στο ΚΚΕ) , ολοκλήρωσε το σκηνικό.


. Ο ΣΥΝ συνθλίβεται μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της γραμμής του Φόρουμ-ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας κάθε ”αντιστασιακή φωνή” απ' όπου και αν προέρχεται και για κάθε ζήτημα. Αυτό εκφράζεται και στη δημοτική του κίνηση ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ που προήλθε από τη διάσπαση του ομώνυμου συνδυασμού που κατέβηκε στις προηγούμενες εκλογές. Η απολίτικη αντίληψη για "σωτηρία της πόλης" και η αυταπάτη για το "παλιό-καλό Μαρούσι", που πέρασε και δεν ξαναγυρίζει, εκφράζει την μικροαστική αντίδραση του εξαπατημένου μικροϊδιοκτήτη που αγόρασε διαμέρισμα στο πράσινο Μαρούσι και βρέθηκε στην κόλαση της ολυμπιακής πόλης. Ωστόσο και σαν αποτέλεσμα της εσωτερικής κατάστασης του ΣΥΝ , μέλη του ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ συμμετέχουν και ενισχύουν τις κινητοποιήσεις που γίνονται στο Μαρούσι ενάντια στο Δήμο, την Ολυμπιάδα, το ΜALL,το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Πολλές φορές υπήρξαν και κοινές δράσεις με θετικά αποτελέσματα. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΝ στήριξε για χρόνια τη διοίκηση Τζανίκου, μέχρι την ίδρυση του ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ. Το μετέωρο βήμα του χώρου προς το ΠΑΣΟΚ είναι πιθανόν να εκφραστεί και σήμερα, αν δυνάμεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ επιβάλλουν στην δημοτική κίνηση εκλογικές επιλογές (συνεργασία με ΠΑΣΟΚ ή "αντάρτες") που αντικειμενικά θα προωθήσουν την κεντροαριστερά και σε τοπικό επίπεδο.

· Ο πρόσφατα ιδρυθείς συνδυασμός ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ -. δεν μπορεί και δεν επιδιώκει να εκφράσει την όποια πάλη αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα, αλλά διατυπώνει τον πολιτικό καημό της ριζοσπαστικής αριστεράς, και τους ανοιχτούς λογαριασμούς με τον δις διασπασθέντα ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ που είχαν ιδρύσει μαζί με το ΣΥΝ. Είναι σχεδόν δεδηλωμένο ότι η δημιουργία του έγινε αποκλειστικά για προεκλογική χρήση.
Τα περισσότερα μέλη του συμμετέχουν στην ΑΙΧΜΗ (όπως και εμείς μέχρι
πρόσφατα ) και συμμετείχαν (όπως και εμείς) στις κινητοποιήσεις στο Μαρούσι.
Ωστόσο θεωρούν ότι πρέπει να μετατρέψουν σε ψήφους την όποια επιρροή
της αιχμής, ακόμα και αν το κόστος γι 'αυτό είναι η αλλοίωση των κύριων.
χαρακτηριστικών της.
Η μετεξέλιξη της αιχμής σε παραταξιακό εκφραστή του ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ είναι το τέλος της, και επιτρέπει σ' αυτούς που κατηγορεί να ισχυριστούν βάσιμα, ότι κάθε δραστηριότητα σε τοπικό επίπεδο δεν μπορεί παρά να έχει τελικό σκοπό τις τοπικές εκλογές. Η κατάληξη τελικά με “αριστερή” στροφή στον τοπικό κοινοβουλευτισμό, η αλλαγή με πραξικοπηματικό τρόπο του χαρακτήρα της αιχμής είναι αποκλειστική ευθύνη αυτού του συνδυασμού.
Είναι μία καθαρή επιλογή να θυσιάσουν την αιχμή για αμφίβολα εκλογικά οφέλη.
Όποια και αν είναι αυτά τα αμφιλεγόμενα εκλογικά κέρδη, που θα “επιδράσουν μελλοντικά στο κίνημα”, αυτό που σήμερα βλέπουμε είναι το ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ να ρίχνει την αιχμή μέσα στην κάλπη.

· Η θέση μας στο Μαρούσι για τις δημοτικές εκλογές δεν έχει να κάνει με γενική θέση συμμετοχής ή όχι σε όλες τις εκλογές ακόμα και τις τοπικές. Εξ' άλλου στο παρελθόν και συμμετείχαμε (Δημοτική Ενότητα) και απείχαμε (ΑΚΥΡΟ) για συγκεκριμένους κάθε φορά λόγους.

H θέση μας διατυπώνεται εξετάζοντας τα παρακάτω δεδομένα :

1.Η λαϊκή πάλη δεδομένης και της κοινωνικής σύνθεσης της περιοχής μας είναι πολύ μακριά από το να μπορεί να αξιοποιήσει τις δημοτικές εκλογές. Οι δυνατότητες που φάνηκαν την εποχή της ολυμπιάδας είχαν να κάνουν με την "αλλοίωση "της κοινωνικής σύνθεσης που προκάλεσαν οι δεκάδες χιλιάδες οικοδόμοι που δούλεψαν στα ολυμπιακά έργα και έφυγαν μόλις τελείωσαν. Οι άνθρωποι που με μία λογική δραστηριοποιούνται σε μαζικούς φορείς που αντιπάλεψαν την ολυμπιάδα, και φυσιολογικά θα έπρεπε να πρωταγωνιστούν στα δημοτικά "εγχειρήματα" κρατάνε αποστάσεις ασφαλείας ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ.

2. Oι 3 αριστεροί συνδυασμοί διεκδικούν από τους ψηφοφόρους το ρόλο του συνεπούς εκπροσώπου εντός ή εκτός δημοτικού συμβουλίου, αναμένοντας απ' αυτό την καλύτερη επόμενη μέρα για το κίνημα, που πιθανά θα είναι οι παραμονές των επόμενων εκλογών.
Η κυρίαρχη στην αριστερά κοινοβουλευτική αντίληψη και περί πολιτικής και περί κινήματος επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά με λόγια και με έργα από όλες τις
πλευρές.

3. Ο πιλοτικός δήμος Αμαρουσίου δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιες αυταπάτες, δεδομένου και του συσχετισμού δυνάμεων. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για το δήμο, και τα κόμματα υλοποιούν.

Mε βάση τα παραπάνω η θέση μας είναι:


* Kαμιά συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία στο δήμο Αμαρουσίου.

* Συμμετέχουμε στις εκλογές παλεύοντας για την ενίσχυση
της γραμμής πάλης μέσα στο κίνημα.

- Για μείωση των δημοτικών τελών και έργα υποδομής στις λαϊκές περιοχές.
- Ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία στις επιχειρήσεις της περιοχής, στο ΜALL και
φυσικά στην επιχείρηση του Δήμου Αμαρουσίου.
- Για αποκαθήλωση όλων των καμερών παρακολούθησης στο Μαρούσι.
- Ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία και τις σκούπες της αστυνομίας.
- Για κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων και άμεση νομιμοποίηση των μεταναστών
που ζουν και δουλεύουν στην ελλάδα.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
04/2006