Σάββατο, 25 Μαρτίου 2006

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΧΜΗ

Η πολιτική επιλογή μέρους της συντακτικής της επιτροπής, για την εκλογική μετάλλαξη της εφημερίδας, οδήγησε και στο τέλος της. Εμείς που δεν είχαμε “δημοτικές φιλοδοξίες” μέσα από την αιχμή, έγκαιρα (4/2006) αποχωρήσαμε από την εφημερίδα, καταθέτοντας το παρακάτω κείμενο, το οποίο δημοσιεύτηκε στην αιχμή με απαξιοτικά σχόλια της εναπομείνασας Σ.Ε.

Ο 4ος χρόνος της αιχμής σηματοδοτεί έναν κύκλο ζωής. Κύκλο καταξίωσης από φίλους και εχθρούς, σαν μια αριστερή αγωνιστική φωνή στην περιοχή. Το άνοιγμα και το κλείσιμο αυτού του κύκλου δεν έγινε ούτε αυθόρμητα, ούτε τυχαία.
Η αντιπαράθεση στην Συντακτική Επιτροπή που οδήγησε στην αποχώρησή μας, δεν είχε προσωπικό χαρακτήρα ούτε αφορούσε την " πολιτική ιδιοκτησία" της εφημερίδας.
Ήταν συμφωνημένο από την αρχή να μην μετατραπεί η ΑΙΧΜΗ σε δημοτική εκλογική παράταξη σε κανέναν δήμο. Εξ' άλλου στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, στο Μαρούσι, άλλοι από τη σημερινή Συντακτική Επιτροπή συμμετείχαν στο ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ, άλλοι στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ,και άλλοι απείχαν ή ψήφισαν άκυρο ή λευκό. Αντίστοιχη ποικιλία επιλογών υπήρξε και στους γειτονικούς δήμους.


Ωστόσο πεποίθησή μας ήταν (και το επαναλαμβάναμε σε κάθε ευκαιρία ) ότι το μέλλον της εφημερίδας θα κριθεί στις επόμενες (2006) δημοτικές εκλογές. Η ώρα αυτή ήρθε και με έργα πια αποδεικνύεται τι εννοούσε και τι ήθελε να κάνει ο καθένας.
Όπως είναι ήδη γνωστό πριν λίγο καιρό συγκροτήθηκε η δημοτική παράταξη ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ από μέλη της συντακτικής επιτροπής της ΑΙΧΜΗΣ. Βεβαίως είχαν κάθε δικαίωμα να το πράξουν, καθώς και να προβάλουν τις απόψεις τους από την εφημερίδα. Η θέση για μη μετατροπή της εφημερίδας σε παράταξη, επιβεβαιώθηκε και μετά από αυτήν την εξέλιξη από όλες τις πλευρές.

Όμως στα τελευταία φύλλα - όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς - μεθοδεύτηκε μία άκομψη διολίσθηση που μετατρέπει την αιχμή σε παραταξιακό εκφραστή του παραπάνω συνδυασμού.
Στο φ.36 οι πέντε σχεδόν από τις 8 σελίδες της εφημερίδας πρόβαλαν την εν λόγω δημοτική παράταξη. Ταυτόχρονα οι φυσικοί αυτουργοί εξακολούθησαν να διαβεβαιώνουν ότι η εφημερίδα δεν θα γίνει όργανο της δημοτικής παράταξης, και κάθε μέλος της συντακτικής επιτροπής ατομικά ή συλλογικά, ισότιμα θα προβάλει τις θέσεις του για τις εκλογές , και για κάθε ζήτημα.

Τα λόγια πήγαν γρήγορα περίπατο όταν η παραπάνω κριτική (περί διολίσθησης) διατυπώθηκε γραπτά σε άρθρο στη μόνιμη σελίδα "τα γραπτά μένουν", και όταν διατυπώθηκε από άλλα μέλη της συντακτικής επιτροπής η θέση :

"Καμιά συμμετοχή στο εκλογικό χρηματιστήριο του δήμου Αμαρουσίου"

Τότε υπήρξε σαφής αλλαγή θέσης αυτών, που μέχρι πριν λίγο τάσσονταν δήθεν υπέρ της περιφρούρησης του χαρακτήρα της εφημερίδας.
Τα επιχειρήματα που επιστρατεύθηκαν είναι τόσο παλιά, όσο και οι κομματικοί μηχανισμοί που τα χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες:

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ 2 ΘΕΣΕΙΣ! Εμείς δυσκολευτήκαμε να θυμηθούμε κάποιο φύλλο που η ΑΙΧΜΗ (εφημερίδα διαλόγου και δράσης) βγήκε με μία θέση. Τα φύλλα π.χ την περίοδο των βουλευτικών εκλογών, της Συνόδου της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη κ.α βγήκαν με άρθρα και θέσεις όλων των κομμάτων της αριστεράς, πράγμα που θεωρήθηκε ( και ήταν) απολύτως φυσιολογικό. Η θέση αυτή είχε διατυπωθεί και γραπτά σε άρθρο της σύνταξης στο φ.8.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΑΛΛΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΕΚΤΟΣ του ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ! Το απερίγραπτο επιχείρημα ήταν ότι λόγω της εκλογικής καθόδου είναι εν δυνάμει αντίπαλοι. Εμείς βέβαια νομίζαμε, πως αν είναι αντίπαλοι, θα είναι για πιο σοβαρά ζητήματα από τις δημοτικές εκλογές. Γι' αυτό μέχρι τώρα και προβάλλαμε, και κριτική (και πολεμική πολλές φορές ), κάναμε στις θέσεις τους.

ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΜΑΧΑ ΑΡΘΡΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ! Όπως αποφάσισε "η πλειοψηφία" (πιάσ τ' αυγό και κούρευτο)! Προφανώς η "πλειοψηφία" αποφάσισε εκτός συντακτικής και προέβη σε ανακοινώσεις με αντιπροσωπεία της!

Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ΑΙΧΜΗ που ήταν πάντα ανοικτή στο διάλογο,ακόμα και στην πολεμική με όλες τις δυνάμεις αριστερής αναφοράς που δρουν στην περιοχή. Πολύ περισσότερο δεν τέθηκε ποτέ θέμα (και πως θα μπορούσε να τεθεί) για ενυπόγραφες θέσεις και απόψεις μελών της συντακτικής επιτροπής.

Οι μεθοδεύσεις που οδήγησαν στην εκλογική μετάλλαξη της ΑΙΧΜΗΣ, παρ'οτι θυμίζουν πρωτοετείς σε φοιτητικό αμφιθέατρο, είναι μεν ενδεικτικές αλλά τελικά δευτερεύουσες.

Δεν ακολουθήσαμε ποτέ, δεν ακολουθούμε και τώρα αυτό το δρόμο.
Το βασικό που μας χωρίζει είναι η αντίληψη και η πρακτική τους, ότι κάθε κίνηση ή δράση πρέπει οπωσδήποτε να εκφράζεται "πολιτικά" στις εκλογές, έστω στις τοπικές, και να αποκομίζονται τα ανάλογα πολιτικά οφέλη. Για την ακρίβεια εμείς θεωρούμε πολιτικά οφέλη την δράση σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, και κυρίως την οργάνωση του κόσμου που προκύπτει απ' αυτή τη δράση. Ζητήματα που βεβαίως δεν είναι καινούρια, και δεν εμπόδισαν ποτέ την ΑΙΧΜΗ, και να διεξάγει διάλογο ,και να συμμετέχει ακόμα και να πρωταγωνιστεί στη δράση που αναπτύχθηκε στην περιοχή (Πόλεμος Ιράκ, Ολυμπιάδα, Μall,κ.α.)

Με βάση τα παραπάνω ενημερώνουμε τους αναγνώστες ότι αποχωρούμε από την ΑΙΧΜΗ.

Διαχωρίζουμε τη θέση μας από τις τελευταίες επιλογές , που σύμφωνα με τις εξαγγελίες και την πρακτική τους, κάνουν ουσιαστικά την αιχμή όργανο της εκλογικής δημοτικής παράταξης ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ.
Οι φυσικοί και πολιτικοί αυτουργοί αυτής της μετάλλαξης πήραν την ευθύνη να ρίξουν την ΑΙΧΜΗ στην κάλπη,θεωρώντας ότι αυτό είναι για το καλό του κινήματος. Η εμπλοκή τους στη διάσπαση του τότε συνδυασμού ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ το 2002, και η αντανάκλαση αυτής της διάσπασης στο σύλλογο ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, προφανώς δεν τους δίδαξε τίποτε.

Η Aιχμή άνοιξε έναν πρωτόγνωρο δρόμο, και κανένας (κυρίως οι αναγνώστες της όπως διαπιστώνουμε καθημερινά) δεν είναι διατεθειμένοι να βγουν απ' αυτόν. Η ανάγκη για εφημερίδα σαν την ΑΙΧΜΗ που θα προβάλλει την πραγματικότητα του κινήματος, και θα κρατάει ανοικτό το διάλογο πάνω σε αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα, είναι σήμερα ακόμα πιο επιτακτική.

Απρίλης 2006

Τα μέλη της συντακτικής επιτροπής της ΑΙΧΜΗΣ
Γιώργος Γκέτσης, Βαγγέλης Γονατάς, Άγγελος Θανάσουλας, Γιάννης Λαψάτης,
Φούλα Κουιρουκλή, Λουκία Κωνσταντίνου, Χρυσάνθη Κωστοπούλου,
Μιχάλης Ρέντζιος, Ανδρέας Σωτηριανίδης, Γιάννης Τσίχλας, Γιώργος Φωτίου