Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2006

business meeting και ολίγον … πολιτική !

Ο διευθύνων Σύμβουλος της ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Α.Ε κατά την πανηγυρική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου  επιχείρησε να αποδείξει την ορθότητα των επιχειρηματικών επιλογών του  όσο αφορά την σύμβαση του δήμου με το Λάτση για την ανέγερση του ΜΑLL.
Αφορμή  ήταν η δικαστική επιτυχία τους, κατά του  επιχειρηματικού ομίλου που ήθελε να φτιάξει το Mall  αυτός και όχι ο Λάτσης..

 Φυσικά το δικαστήριο δικαίωσε τους Τζανίκο-Λάτση. Διαφορετικά τι θα γινόταν ; 
Θα γκερίζαν το Mall-Λάτση  και θα χτιζόταν Μall-Ανταγωνιστή Λάτση ;
 Όμως  στη γλώσσα των Α.Ε  αυτό σημαίνει δικαίωση. Τι κι'αν έχει βουίξει ο τόπος για σκανδαλώδεις νόμους,συμβάσεις,περιβαλοντικές καταστροφές; Τι κι'αν στο βωμό των κερδών τους χιλιάδες εργάτες ληστεύτηκαν κατά την κατασκευή του εμπορικού κέντρου;. Τι κι'αν ο αλβανός οικοδόμος  DALIP DOKA δολοφονήθηκε στο κάτεργο, εξ'αιτίας των ελλειπών μέτρων ασφαλείας ;. Τι κι'αν σήμερα οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του Μall δουλεύουν σε συνθήκες υπερ-εκμετάλευσης και παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας ;

Aυτό στη γλώσα των Α.Ε  αποτελεί στοιχείο του κόστους. Και το κόστος δεν είναι κάτι ευχάριστο, γι'αυτό οι ΑΕ δεν έχουν λόγο να το μνημονεύουν ιδιαιτέρως.

Aντίθετα έχουν λόγο να πανηγυρίζουν το θρίαμβο του νόμου, του δικού τους νόμου (νόμος είναι το δίκιο του πελάτη). Οταν ο ίδιος νόμος δεν τους δικαίωσε προσωρινά (Απόφαση ΣτΕ) δεν κόλωσαν καθόλου,απλώς έφτιαξαν καινούργιο νόμο!  Πολύ απλά Κυβέρνηση - Επιχειρηματίες - Δικαστήρια-Αστυνομία-Δήμος έπαιξε ο καθένας το ρόλο του χωρίς πολλές-πολλές φανφάρες.

Αν εξαιρέσει κανείς τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων, που  πολύ θα 'ηθελαν οι μέτοχοι να μην είχαν διαταράξει το πανηγυρικό της ημέρας ,το  υποτιθέμενο δημοτικό συμβούλιο ήταν πολύ αποκαλυπτικό.

Ηταν ένα πραγματικό business meeting !

Με βαρυσήμαντη οικονομική ανάλυση του διευθύνοντος συμβούλου!

Mε τους οικονομικούς του πίνακες,τις διαφάνειες, τα κεφάλαια,τα κέρδη !

Το μόνο που δεν έγινε ήταν η έγκριση του ισολογισμού απο τους μετόχους!

Ομως η "συνεδρίαση" είχε και πολιτικά παραλειπόμενα, γιατί η πολιτική ως γνωστόν πάει με όλα, σαν την coca-cola !

Παραλειπόμενο 1:  O δήμαρχος αποκάλεσε τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους φασίστες,κατηγορώντας τους για έλλειψη δημοκρατικής συμπεριφοράς. Δικαίως βέβαια, γιατί στην ΑΕ ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, όπως και σε κάθε ΑΕ τα πάντα μετριώνται με δις.

Ακόμα και το δημοκρατιλίκι. Που να βρούμε  λοιπόν εμείς τόσα δις να συναγωνιστούμε, το ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΑΕ στο δημοκρατιλίκι !

Παραλειπόμενο 2:  Ο πρόεδρος του "δημοτικού συμβουλίου" αφού έκανε και αυτός το μάθημα δημοκρατίας του, με ύφος στρατοδίκη απείλεισε να εκενώσει βιαίως της αίθουσα!

Προφανώς για δικούς του λόγους,  πειράχτηκε που αποκαλέστηκαν οι διαμαρτυρόμενοι φασίστες.

Παραλειπόμενο 3:  Ο  δήμαρχος όπως συνηθίζεται  στους πανηγυρικούς ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και τους συντελεστές της μεγάλης του επιτυχίας. 
Προφανώς χάριν ευγενείας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον τότε δημοτικό σύμβουλο της Δημοτικής Ενότητας κ.Χ.Μέντζο διότι, "παρ'ότι καταψήφισε όλες τις επιλογές του,αυτό έγινε σε καθαρά ιδεολογικό επίπεδο, και  εντός αυτής της αιθούσης".  
Πράγματι  μόνο εντός εκείνης της αιθούσης!

Βαγγέλης Γονατάς