Παρασκευή 20 Μαΐου 2005

ΤΙ ΝΑ μην ΚΑΝΟΥΜΕ

Ανακοίνωση - καταγγελία
της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Αντικομμουνιστικό κατασκεύασμα
από πρώην μέλος του ΚΚΕ


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ  20/5/2005 

Την έντονη αντίδραση της ΚΟΑ του ΚΚΕ προκάλεσε το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Τι να μην κάνουμε», του Γιάννη Τσίχλα και προλόγους των Ν. Κωνσταντίνου και Β. Γονατά, στο οποίο ο συγγραφέας παραθέτει ονόματα της Κομματικής Οργάνωσης στην οποία ανήκε τη δεκαετία του '80, ενώ σημειώνει πως κατέχει «γραπτά ντοκουμέντα» του αρχείου της συγκεκριμένης Οργάνωσης, τα οποία μάλιστα «είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου»!Σε ανακοίνωση - καταγγελία της ΚΟΑ του ΚΚΕ υπογραμμίζεται ότι: «Ο συγγραφέας όπως και οι προλογίζοντες το βιβλίο, υπήρξε μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και μετά από 16(!) χρόνια από τη διαγραφή του αποφάσισε με το πόνημά του να "φωτίσει" την εργατική τάξη με την πείρα από τη δράση του στην Τοπική Οργάνωση Βορείων Προαστίων Αθήνας της ΚΝΕ. Στο "Σημείωμα για πολιτική χρήση", όπως αποκαλεί το βιβλίο του, παρουσιάζεται σαν υπερασπιστής των συμφερόντων της εργατικής τάξης, επιχειρώντας να οικειοποιηθεί την ιστορία της Οργάνωσης. Πρόκειται για ένα παραλήρημα αντικομουνισμού και βαθιάς περιφρόνησης της εργατικής τάξης. Όπως ισχυρίζεται ο Γ. Τσίχλας η εργατική τάξη απομακρύνεται από την πολιτική όταν ακούει για σοσιαλιστική επανάσταση, αφού ενδιαφέρεται μόνο για το "μεροκάματό" της, τα "μερικά" προβλήματα και αιτήματα».«Το αντικομουνιστικό αυτό κατασκεύασμα - συνεχίζει η καταγγελία της ΚΟΑ - θα ήταν ανάξιο οποιασδήποτε αναφοράς αν ο συγγραφέας δεν έκανε κάτι απαράδεκτο: Να περιλάβει στις σελίδες του ονόματα της τοπικής Οργάνωσης από τη δεκαετία του '80, με τη σημείωση ότι κατέχει "γραπτά ντοκουμέντα" του αρχείου της συγκεκριμένης Οργάνωσης που "είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου"».«Κανένας τίμιος άνθρωπος - υπογραμμίζει η ΚΟΑ - οποιεσδήποτε αντιπαραθέσεις και διαφωνίες κι αν είχε με το ΚΚΕ, δεν προχώρησε σε τέτοια κατάπτυστη ενέργεια. Αυτές οι ενέργειες εξυπηρετούν τον ταξικό αντίπαλο των εργαζομένων, είναι μέθοδοι που αποσκοπούν να προωθηθούν οι επιδιώξεις των αντικομουνιστικών κέντρων».Τέλος, η ΚΟΑ του ΚΚΕ «καλεί κάθε αγωνιστή να καταδικάσει τέτοιες πρακτικές που δεν έχουν καμία σχέση με την ιδεολογική αντιπαράθεση στις γραμμές του εργατικού κινήματος και να διαφυλάξει τις αρχές και αξίες του από άτομα σαν τον Τσίχλα και την παρέα του».


ΚΟΑ...
εκ παραδρομής
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 21/5/2005

Εκ παραδρομής στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας μας, στη σελίδα 8 και στο ρεπορτάζ με τίτλο "Αντικομμουνιστικό κατασκεύασμα από πρώην μέλος του ΚΚΕ", αναφέρεται στην τρίτη παράγραφο " ...Να περιλάβει στις σελίδες του ονόματα της τοπικής οργάνωσης από τη δεκαετία του΄80". Το σωστό είναι πως στο "πόνημα" του Γ.Τσίχλα περιλαμβάνονται οργανωτικές καταστάσεις και όχι απλά ονόματα, ενέργεια εξίσου αν οχι περισσότερο κατακριτέα, καθώς εκθέτει τη δομή της Οργάνωσης στον ταξικό αντίπαλο.


Η  αλήθεια  είναι  πάντα  επαναστατική

 Δεκάδες  βιβλία έχουν γραφτεί  για διάφορες ιστορικές περιόδους του εργατικού και νεολαίστικου κινήματος, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Σπάνια όμως, αν όχι ποτέ, το ΚΚΕ με τον πιο επίσημο τρόπο ( ανακοίνωση της ΚΟΑ)  αισθάνθηκε την ανάγκη να τοποθετηθεί και να τα χαρακτηρίσει, όπως έκανε  όταν ένας απλός κομμουνιστής οικοδόμος , ο Γ.Τσίχλας έγραψε την γνώμη του και προσπάθησε να την τεκμηριώσει.
Η τιμητική αυτή διάκριση (βλ.ανακοίνωση) συμπεριλαμβάνει ακόμα και τους προλογίσαντες το βιβλίο, όπως ο γράφων!

 Eύκολα διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας το βιβλίο  ;ότι δεν υπάρχει ούτε ένα όνομα πέρα απο την αφιέρωση του συγγραφέα στους 3 νεκρούς συντρόφους μας,, και  τις ευχαριστίες  στο σ. που φιλοτέχνησε  το  εξώφυλλο.
  Πρόκειται λοιπόν  για χονδροειδέστατο  ψέμα, για το οποίο   ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του! Η υποτιθέμενη “διόρθωση” κάνει τα πράγματα χειρότερα. Εξ άλλου πάντα κάτι μένει από την πρώτη λάσπη.

Οσο τώρα αφορά το "αρχείο" (Στοιχεία και  ντοκουμέντα της οργάνωσης της ΚΝΕ  της περιόδου83-88, αποτελέσματα απεργιών, εκλογών σε εργοστάσια, σχολεία κλπ ) μέρος του οποίου χρησιμοποιείται στο βιβλίο, υπάρχoυν  ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα  προς την ΚΟΑ του ΚΚΕ.:
§         Πότε κατά την άποψή σας, η περίοδος αυτή θα γίνει ιστορία ;

§         Γιατί δεν θέλετε την συζήτηση γι' αυτή την ιστορική περίοδο του κινήματος ;

§         Απο ποιούς θέλετε να "περιφρουρήσετε" τα ντοκουμέντα εκείνης της εποχής ;

§         Δεν είναι  προφανές ότι η αστική τάξη  ότι χρειάζεται το έχει, μιάς και μια σειρά ανώτερα στελέχη του ΚΚΕ εκείνης της εποχής κάνουν την τύχη τους σήμερα στα κόμματα και τους μηχανισμούς της εξουσίας.;

Πριν λοιπόν αγαπητοί σύντροφοι αρχίσετε να καίτε βιβλία ,σκεφθείτε τα ερμητικά κλειστά στόματα που συνάντησε η γενιά σας και η γενιά μας, όταν προσπαθούσε να προσεγγίσει  ιστορικές περιόδους του κόμματος και του κινήματος , όπως η Αντίσταση,ο  ΔΣΕ,τα γεγονότα της Τασκένδης κ.α
  Τα όποια ιστορικά ντοκουμέντα   πράγματι ανήκουν σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ενδιαφερόμενος είναι κάθε  κομμουνιστής, κάθε λαικός αγωνιστής  που παλεύει  στις σημερινές δύσκολες για το κίνημα  συνθήκες. Οι  άλλοι ενδιαφέρθηκαν όταν τους έκαιγε!
 Γι'αυτό πολύ πριν γραψει το βιβλίο του ο Γ.Τσίχλας,, όταν η ΚΝΕ έκανε έκληση μέσω του ΟΔΗΓΗΤΗ για συγκέντρωση τέτοιων στοιχείων, ο γράφων  ανταποκρίθηκε με μεγάλη του ευχαρίστηση.
   Σας παραθέτω αυτούσια την σχετική ηλεκτρονική μου αλληλογραφία με την ΚΝΕ.

Μαρούσι 5/2005

Β.ΓΟΝΑΤΑΣ

----- Original Message -----



Sent: Tuesday, October 14, 2003 4:23 PM

Subject: ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Σας ενδιαφέρει τέτοιου είδους  υλικό ? Πέρα από την συγκέντρωση και  αρχειοθέτηση υπάρχουν σκέψεις για παραπέρα αξιοποίησή του ?Εννοώ ότι αν πρόκειται τα ατομικά " ντουλάπια" να μεταγγιστούν σε ένα συλλογικό, δεν θα με συγκινούσε ιδιαιτέρως. Οπως και να είναι θα επανέλθω !

Με κομμουνιστικούς χαιρετισμούς.

Β.Γ  Μέλος της Κ.Ν.Ε ( 1977 – 1989  ,θα καταλάβετε σε ποια οργάνωση


Sent: Thursday, October 16, 2003 6:59 PM

Subject: Re: ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Γεια σου φίλε Βαγγέλη
Μας ενδιαφέρουν και αυτά που μας στέλνεις ΄'όπως και πιο "μαζικά" υλικά που βγήκαν προς τα έξω. Προφανώς κάποια υλικά -σε πρώτη φάση τουλάχιστον -  θα αρχειοθετηθούν.

γίνεται μια προσπάθεια κάποια να εκδοθούν πχ έχουμε στα σκαριά μια ψηφιακή ανατύπωση του τόμου με τα παράνομα υλικά της ΚΝΕ από τη Χούντα του οποίου η έντυπη μορφή έχει εξαντληθεί από χρόνια.Bέβαια για να εκδόσεις θα πρέπει να έχεις συγκεντρώσει 100δα να τα έχεις τσεκάρει, ταξινομήσει, αξιολογήσει κλπ.Τέλος όλα αυτά θέλουν κόσμο και λεφτά που σημαίνει οτι δυσκολέυει η δουλειά.Παράλληλα εννοείται οτι όλο αυτό το υλικό πρέπει να το εισάγεις κάπως, να το παρουσιάσεις δεν μπορείς ούτε να το πετάξεις έτσι χύμα ούτε φυσικά να το δημοσιεύεις γενικώς (υποθέτω οτι καταλαβαίνεις αφού και εσύ στελνοντάς το σε μας απ' ότι είδα έσβησες κάποια ονόματα) Χαιρετούμε και περιμένουμε νέα σου