Κυριακή 1 Μαΐου 2005

ΔΑΣΙ Νέας Ιωνίας

Συνέλευση της Δημοτικής Παράταξης ΔΑΣΙ πραγματοποιήθηκε στην Νέα Ιωνία σε αίθουσα συσκέψεων του Δήμου.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΑΣΙ είχε πάρει μέρος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, συγκεντρώνοντας πάνω από 12% των ψήφων και εκλέγοντας 2 δημοτικούς συμβούλους., την Ολγα Κατημερτζή και τον Ηρακλή Γκότση.

Θέματα της Γενικής Συνέλευσης ήταν ο απολογισμός δράσης της παράταξης την προηγούμενη περίοδο, και η παραίτηση της Όλγας Κατημερτζή από τη θέση της επικεφαλής της παράταξης, και της δημοτικής συμβούλου για λόγους υγείας.

Στη συνέλευση έγινε συζήτηση στα παραπάνω θέματα και προγραμματίστηκε νέα για τον προγραμματισμό δράσης της παράταξης στο διάστημα που απομένει μέχρι τις δημοτικές εκλογές τον Οκτώβρη του 2006.

Το παρακάτω κείμενο είναι η τοποθέτηση στη Γ.Σ του Γιώργου Φωτίου και της Χρυσάνθης Κωστοπούλου, μελών της ΣΕ της ΑΙΧΜΗΣ.

Η Δ.Α.Σ.Ι δημιουργήθηκε από την ανάγκη μιας διαφορετικής φωνής μέσα στο Δήμο.

Στηρίχτηκε από μέλη του ΚΚΕ, που διαγράφηκαν ή αποχώρησαν ιδιαίτερα την περίοδο του 1998 εξ αιτίας των επιλογών του στο Δήμο της Νέας Ιωνίας, και στη συνέχεια από τον ΣΥΝ και την ΑΚΟΑ.

Ο στόχος της ΔΑΣΙ ήταν να εδραιωθεί στους Ιωνιώτες σαν μια δημοτική παράταξη που θα ξεχώριζε για τη δράση της κόντρα στις επιταγές της κεντρικής εξουσίας και τον εκφραστή της που είναι ο Δήμος, δίχως να υπολογίζει το κόστος σε ψήφους.

Διαφορετικά θα ήταν εγκλωβισμένη σε μια κριτική προς τη διοίκηση για το βαθμό της αντιλαικότητας της πολιτικής της, κάνοντας προτάσεις απλώς για λιγότερο αντιλαϊκές επιλογές.

Οι δημοτικοί μας σύμβουλοι, στους οποίους σε σημαντικό βαθμό οφείλεται η εμβέλεια της παράταξής , προσπάθησαν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο για όσο το δυνατόν θετικότερες λύσεις στα προβλήματα που προέκυπταν.

Αυτό όμως έμενε κυρίως μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ στα μεγάλα ζητήματα που παίχτηκαν στο προηγούμενο διάστημα όπως :

  • H υπερεκμετάλλευση των εργατών και τα εργατικά ατυχήματα, ιδιαίτερα στα εργοτάξια της Ολυμπιάδας.
  • Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός που εκφράστηκαν με τις σκούπες εργατών- μεταναστών στον ηλεκτρικό σταθμό.
  • Οι κάμερες παρακολούθησης που μπήκαν και έμειναν μετά τους ολυμπιακούς αγώνες.
  • Η πάλη ενάντια στον. Εθελοντισμό για την Ολυμπιάδα.

Η παράταξή μας είχε ελάχιστη έως καθόλου συμμετοχή στο επίπεδο οργάνωσης και πραγματοποίησης κινητοποιήσεων.

Είναι ανοικτό λοιπόν το ζήτημα για το μέλλον, ποια πρέπει να είναι η τακτική μας. Γιατί οι Ιωνιώτες να δώσουν σε εμάς την ψήφο τους ; Επειδή απλά έχουμε ίσως καλύτερες θέσεις από τους άλλους ;

Kατά τη γνώμη μας μια δημοτική παράταξη σαν την δικιά μας παίζει το ρόλο της μόνον όταν :

· Παίρνει ενεργητικά θέση υπέρ των διεκδικήσεων του μαζικού κινήματος

· Προβάλει και εκφράζει έμπρακτη συμπαράσταση στις εργατικές κινητοποιήσεις.

· Συμβάλει στην ανάπτυξη και προσανατολισμό της πάλης των δημοτών για τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, των ναρκωτικών, της δημοτικής φορολογίας, των οικονομικών μεταναστών, της παιδείας και του περιβάλλοντος.

· Πιέζει το δήμο να συμπαραστέκεται στη λαϊκή πάλη, να υιοθετεί αιτήματα προς το κράτος, να αμφισβητεί το ρόλο του σαν μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας.

Με βάση τη θέση και κυρίως τη στάση σε αυτά τα ζητήματα κρίνεται μια δημοτική παράταξη, και όχι απλά από τις διακηρύξεις της ή πως αυτοπροσδιορίζεται.