Πέμπτη 3 Μαρτίου 2005

Οι οδηγοί της Δημοτικής Συγκοινωνίας ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ !



Παράνομη και καταχρηστική η απόλυση του προέδρου του Σωματείου.
Να επαναπροσληφθεί τώρα ο Σπύρος Μπουρνελές.

Σοβαρά εκτεθειμένη είναι για άλλη μια φορά η διοίκηση του Δήμου καθώς
αποκαλύπτεται καθημερινά ότι η απόλυση του Σ.Μπουρνελέ έγινε αποκλειστικά για συνδικαλιστικούς λόγους.

Τα υποτιθέμενα πειθαρχικά παραπτώματα του εργαζόμενου - τα οποία επικαλείται η εργοδοσία με συνεντεύξεις – είναι αποδεδειγμένα ανύπαρκτα ( υπάρχουν στοιχεία) . Το μοναδικό “παράπτωμα” είναι η άρνησή του να δουλέψει υπερωριακά, και να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών.

Όπως μάθαμε δεν υπήρχαν εγκεκριμένες υπερωρίες από την επιθεώρηση εργασίας, ούτε βιβλίο υπερωριών. Πως θα μπορούσε άλλωστε, αφού ο νόμος απαγορεύει σαφώς την απασχόληση των οδηγών πάνω από 8 ώρες και με μάλιστα με ενδιάμεσο διάλειμμα . Και αυτό για λόγους ασφαλείας των εργαζομένων ,των επιβατών, αλλά και των άλλων οδηγών.
Παρ’ όλα αυτά ο δήμος υποχρέωσε τους οδηγούς να δουλεύουν πάνω από 9 ώρες στη βάρδια, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των επιβατών –δημοτών.
Τη στιγμή μάλιστα που σε ορισμένα δρομολόγια μεγάλος αριθμός επιβατών είναι μαθητές που μεταφέρονται από και προς τα σχολεία και τα φροντιστήρια τους .
Κατά τ’ άλλα η φιλοξενία σχολείων από τα Βαλκάνια στους ολυμπιακούς αγώνες τους μάρανε!

Όμως ακόμα και αυτό το υποτιθέμενο παράπτωμα της άρνησης εργασίας το ανακάλυψαν 4 μήνες μετά όταν έγινε γνωστή η ίδρυση του σωματείου των οδηγών.
Ξαφνικά πήγε περίπατο η κοινωνική ευαισθησία του δήμου, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και καταπολεμά την τοπική ανεργία με “έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις”.
O όμιλος επιχειρήσεων (Δήμος, δημοτικές επιχειρήσεις κλπ) που απασχολεί πάνω από 1.300 (και κατ’ άλλους και περισσότερους) εργαζόμενους είναι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της περιοχής.

Σαν εργοδοσία λοιπόν δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί την οργάνωση και τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, ιδιαίτερα όταν αυτή η οργάνωση δεν είναι απόλυτα ελεγχόμενη από τον δήμο- εργοδοσία..
Στις 13 Ιουνίου γίνεται το δικαστήριο όπου ο δήμος – εργοδότης είναι υπόλογος για παράνομη και καταχρηστική απόλυση, και όχι μόνο.
Εν τω μεταξύ όπως διαπιστώσαμε άλλος αέρας φυσά στο αμαξοστάσιο και στα λεωφορεία. Οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι στο σωματείο τους γιατί κατανοούν ότι μόνο μέσα από αυτό μπορούν να καλυτερέψουν τη θέση τους. Ήδη κάποιες αυτονόητες μικροπαροχές που η σύμβαση καθόριζε άρχισαν να εμφανίζονται σαν έκφραση καλής θέλησης και ενδιαφέροντος από την εργοδοσία.
Το αεράκι που άρχισε να φυσά στους εργαζόμενους στο δήμο με την ίδρυση του συλλόγου υπαλλήλων και του σωματείου των οδηγών της δημοτικής συγκοινωνίας. πρέπει να δυναμώσει σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της περιοχή μας, τον όμιλο επιχειρήσεων του δήμου Αμαρουσίου ! Αυτό είναι επιτακτική ανάγκη πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ας γνωρίζει η εργοδοσία, ότι η εποχή που οι οδηγοί υπόγραφαν ότι τους έβαζαν μπροστά τους τελείωσε !

Εν τω μεταξύ εμείς οι απ έξω από το δήμο εργαζόμενοι, πρέπει να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους του δήμου.

Να διαμαρτυρηθούμε, να βάλουμε θέμα στα σωματεία μας και στους μαζικούς φορείς και να απαιτήσουμε να επαναπροσληφθεί τώρα ο απολυμένος πρόεδρος του σωματείου οδηγών !