Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2005

Εργασιακό νταχάου ο Δήμος Αμαρουσίου !


Απολύθηκε παράνομα ο πρόεδρος του νεοιδρυθέντος
Σωματείου εργαζομένων στη Δημοτική Συγκοινωνία ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΟΥΡΝΕΛΕΣ.

Οποιος γνωρίζει έστω λίγο την κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους του δημόσιου τομέα και πιο συγκεκριμένα των ΟΤΑ η άποψη που θα έχει σχηματίσει είναι κατ’
αρχήν ότι καμμιά σχέση δεν υπάρχει με τους εργασιακούς χώρους αντίστοιχου μεγέθους του ιδιωτικού τομέα. Στο δημόσιο τα πράγματα είναι πολύ πιο χαλαρά λόγω κυρίως της μονιμότητας και οι ρυθμοί δουλειάς επίσης χαλαροι, πολλές φορές σε βαθμό κολάσιμο και προκλητικό για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Οποιος όμως έχει περάσει έστω απ’ έξω απο το Δήμο Αμαρουσίου , και πολύ περισσότερο αν έχει μπεί και λίγο μέσα, η άποψη που θα σχηματίσει είναι ότι το κλίμα στους εργαζόμενους δεν έχει καμμία σχέση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.
Ακόμα και αυτή η μονιμότητα αφορά ένα μικρό ποσοστό των εργαζομένων, μιάς και η μεγάλη πλειοψηφία τους έχει προσληφθεί μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων με διαφόρων ειδών συμβάσεις, και βρίσκονται υπό διαρκή ομηρία ακόμα και μετά τον τελευταίο νόμο Παυλόπουλου , υπομένοντας και αναμένοντας την πολυπόθητη μονιμότητα σε μιά εποχή που επιχειρήσεις σαν τις Τράπεζες, τον ΟΤΕ κλπ μάλλον την καταργούν !
Το κλίμα χαφιεδισμού και τρομοκρατίας είναι διάχυτο σε όλους τους εργαζόμενους, σε βαθμό που θυμίζει εργοστάσιο. Και όπως φάνηκε αυτό έχει και υλική βάση.
Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας μισθολογικές καταστάσεις (αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Συλλόγου εργαζομένων που δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα) στις οποίες εμφανίζονταν μόνιμοι υπάλληλοι του δήμου να εισπράτουν πρόσθετες αμοιβές μέσω της δημοτικής επιχείρησης παράνομα, μιάς και όπως είναι γνωστό κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να μισθοδοτείται και απο τον ιδιωτικό τομέα.
Τα κριτήρια της επιλογής των υπαλληλων που έπαιρναν αυτό το bonus είναι προφανή !
Και δεν προκάλεσε καμμία έκπληξη το γεγονός ότι ήταν μέσα όχι λίγοι δημοτικοί αστυνόμοι-μαιμού που υπογράφουν τις κλήσεις παράνομης στάθμευσης.
Απο την άλλη πίεση και κυνήγι για τους υπόλοιπους, εκδικητικές μετακινήσεις εργαζόμενων με στόχο την τρομοκράτησή τους (Καταγγελία ΠΟΕ-ΟΤΑ), καταστρατήγηση ωραρίων, ακόμα και υποχρεωτικές υπερωρίες.
Καταγγέλθηκε π.χ ότι οι οδηγοί της δημοτικής συγκοινωνίας υποχρεώνονται να δουλεύουν 10ωρο.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι εργαζόμενοι δεν είχαν άλλο δρόμο απο το να αντιδράσουν, μιάς και η διοίκηση του Σωματείου μόνιμων εργατουπαλλήλων, έχοντας αποδεχτεί να πάιξει το ρόλο της ελίτ, άφηνε ακάλυπτη την πλειοψηφία των εργαζόμενων.
Ετσι πρόσφατα ιδρύθηκε Σωματείο Υπαλλήλων του Δήμου, γεγονός που καθόλου δεν χαροποίησε την διοίκηση.
Οταν λοιπόν οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Συγκοινωνία αποφάσισαν και ίδρυσαν και αυτοί Σωματείο η διοίκηση του Δήμου δεν ταλαντεύτηκε καθόλου.
Προχώρησε άμεσα στην απόλυση του προέδρου του Σωματείου παράνομα και καταχρηστικά και δεν εμφανίστηκε καν στην Επιθεώρηση Εργασίας που προσέφυγε το Σωματείο !
Μετά απ’ αυτό οι εργαζόμενοι πήγαν δικαστικά και είναι βέβαιο ότι θα δικαιωθούν μιάς και ο απολυμένος είναι ιδρυτικό μέλος και μάλιστα πρόεδρος του Σωματείου και η απόλυση είναι σαφές ότι είναι για συνδικαλιστικούς λόγους.
Σε αυτές τιυς περιπτώσεις που τα δικαστήρια κρίνουν τις απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές οι εργοδότες υποχρεώνονται να πληρώσουν μισθούς υπερημερίας για όλο το διάστημα μέχρι το δικαστήριο σαν να δούλευε ο εργαζόμενος κανονικά.
Δεδομένοι λοιπόν ότι αυτά τα δικαστήρια κάνουν 1-2 χρόνια η διοίκηση του Δήμου προτιμά να πληρώσει 1-2 χρόνους μισθούς ( μήπως δικά της λεφτά είναι ; ) φτάνει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να ανακόψει την οργάνωσή τους, ξ’εροντας β’εβαια ότι είναι πολύ πιθανόν να μην αντέξει κάποιος 1 και 2 χρόνια χωρίς δουλιά και να τα παρατήσει.
Γι’ αυτό είναι υποχρέωση όλων η τροκοκρατική απόλυση του προέδρου του Σωματείου των εργαζόμενων στη Δημοτική Συγκοινωνία να μην περάσει.
Περα απο τα σωματεία των ΟΤΑ, των οδηγών κλπ που εκφράζουν ήδη την αλληλεγγύη τους,
πρέπει να εκφραστεί έμπρακτη συμπαράσταση απο όλα τα Σωματεία, μαζικούς φορείς, και δημοτικές παρατάξεις του Δήμου μας !
ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Να αποδείξουμε στους γιάπιδες και στους μανατζαρέους “διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού“
του Τζανίκου ότι αυτό το βιολί εμείς το παίζουμε καλλύτερα !
Και να χορέψουν καλά !