Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2005
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ : Ολη η υγεία ένα ράντζο
Και ξαφνικά ένας υπουργός της Ν.Δ αποφάσισε να βάλει τάξη στον τομέα της υγείας! Μπορεί όλοι οι θεσμοί «τάξης και ηθικής» να καταρρέουν, όμως θέλουν να μας πείσουν ότι δεν θα πεθάνουμε σαν το σκυλί στ’αμπέλι αν τυχόν χρειαστούμε «υπηρεσίες υγείας».
Κυβερνητική επίθεση λοιπόν σε όλα τα μέτωπα στην υγεία!
Σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα, τέρμα τα ράντζα και καθημερνές υπουργικές έφοδοι !
Έτσι έχουν τα πράγματα;
Οι πιο αρμόδιοι για να μας κατατοπίσουν είναι οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας.
H αιχμή ξεκινάει από αυτό το φύλλο αφιέρωμα για την κατάσταση στα νοσοκομεία της περιοχή μας.
Φιλοξενούμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Αναπλ. Γραμματέως του Σωματείου των εργαζόμενων στο Σισμανόγλειο Κατερίνας Καλαμπάκα.
Επιμέλεια συνέντευξης: ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ , ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΧΛΑΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει ενδιαφέρον για την κατάσταση στα νοσοκομεία της περιοχής. Αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι η άποψη των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος, του σωματείου σας δηλαδή. Πόσα χρόνια υπάρχει και λειτουργεί το σωματείο σας, πόσους εργαζόμενους έχει το νοσοκομείο, ποια άλλα στοιχεία νομίζετε πως έχουν αξία να τα γνωρίζουν οι αναγνώστες της ΑΙΧΜΗΣ;
Κ.ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ:Το σωματείο που ιδρύθηκε το 1976 έχει 1200 μέλη που είναι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και στα δύο Κέντρα Υγείας , των Σπάτων και της Ν. Μάκρης τα οποία ανήκουν στο Νοσοκομείο.
Στο σωματείο είναι γραμμένοι όλοι οι εργαζόμενοι ( 1200) και η συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες φτάνει 85%-90%
Πριν το 1990 έγινε μία μεγάλη απεργία από το κλαδικό Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού που κράτησε κοντά 2 μήνες για αυξήσεις μισθών που ήταν πράγματι εξευτελιστικοί, για πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία και για ένταξη στο ανθυγιεινό που παραμένει και σήμερα αίτημά μας.
Έγινε επίσης μια ακόμα μεγάλη κινητοποίηση που αποτέλεσε σταθμό στην πάλη μας και είχε αποτέλεσμα την ένταξη των εργαζόμενων στο Δημόσιο, γιατί μέχρι τότε όλα τα νοσοκομεία , το ΚΑΤ,Φλέμινγκ,Σισμανόγλειο,Αγιοι Ανάργυροι είχαν νομική μορφή Ιδιωτικού Δικαίου.
Στα επόμενα χρόνια είχαμε κατά καιρούς και άλλες κινητοποιήσεις για διάφορα προβλήματα
ΕΡΩΤΗΣΗ:Ποια είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο & στους εργαζόμενους μετά την αλλαγή της κυβέρνησης ;
Κ.ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ:Το αντίκτυπο στους εργαζόμενους δεν έχει φανεί ακόμα , βέβαια θεωρούν ότι ήρθε η ώρα «να βολέψουμε τα δικά μας παιδιά».
Όσο αφορά τον διοικητικό μηχανισμό παντού σ’ όλες τις θέσεις έχουν αλλάξει οι διευθυντές και οι υποδιευθυντές. Έχουν βάλει προφανώς τους δικούς τους, και όσοι δεν αντικαταστάθηκαν γύρισαν από την άλλη μεριά. Έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, οι οποίες δεν είναι μόνο ευθύνη αυτής της κυβέρνησης , είναι & της προηγούμενης. Παρ΄ όλο που ο υπουργός της Ν.Δ έχει τάξει ότι θα πάρει 10.000 εργαζόμενους άμεσα πανελλαδικά, δεν έχει πάρει ούτε έναν.
Έχουμε αλλαγή στις εφημερίες που έχει τεράστιο κόστος στους εργαζόμενους, δηλ. εξουθένωση . Έχουμε και την ψυχιατρική κλινική, η οποία έχει μπει σε εφημερίες , διαφορετικές από τις εφημερίες του νοσοκομείου οπότε έχουμε γενικές 2 εφημερίες ανά 4 μέρες, μία Γενική και μία Ψυχιατρική. Έχουμε ράντζα για πρώτη φορά στο νοσοκομείο και έχουν γίνει και κινητοποιήσεις αυτό το διάστημα.
Παράδειγμα: 7 ράντζα στην καρδιολογική μονάδα εμφραγμάτων, δεν έχει ξανασυμβεί αυτό, έγινε με την αλλαγή των εφημεριών, με την καινούργια δοκιμαστική περίοδο. Εχουμε μόνιμα 7-10 ράντζα στην ψυχιατρική κλινική.
Έχει βγάλει από την καθημερινή εφημερία τα Νοσοκομεία του Κέντρου.
Τα Νοσοκομεία δεν εφημερεύουν τα πρωινά , όπως εφημερεύουμε εμείς κάθε μέρα, και έχει μεταφέρει τις εφημερίες στα περιφερειακά, τα οποία έχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.
Τα περιφερειακά νοσοκομεία δεν έχουν την υποδομή των νοσοκομείων του Κέντρου, δηλ. το Σισμανόγλειο δεν έχει την υποδομή του Ευαγγελισμού, ο οποίος αρχίζει την εφημερία 2.30μ.μ. , ενώ το Σισμανόγλειο από τις 8.00π.μ. και κάθε πρωί.
Αποτέλεσμα είναι να λένε ότι έχουν άδεια κρεβάτια - παρ’ όλο που εμείς έχουμε πληροφορίες ότι και αυτοί έχουν ράντζα στις εφημερίες - από τα αντίστοιχα σωματεία, ενώ εμείς δεν έχουμε κρεβάτια στις εφημερίες.
Απ΄ ότι φαίνεται επιδιώκεται τα μεγάλα νοσοκομεία να φαίνεται ότι λειτουργούν ικανοποιητικά και χωρίς προβλήματα (βιτρίνα) και να μεταφέρεται το πρόβλημα στα περιφερειακά νοσοκομεία που όμως δεν έχουν υποδομή. Π.χ το νέο σύστημα αφήνει το Αττικό ανέπαφο, ένα νοσοκομείο τεράστιο με άδεια κρεβάτια, και άδειες μονάδες. Επειδή το έχουν κάνει Πανεπιστημιακό, λειτουργεί προφανώς πελατειακά. Είναι βιτρίνα και εκτός εφημεριών. Δεν καλύπτει τίποτα. Έχουμε τεράστια έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό. Από τα 18 κρεβάτια της Εντατικής Θεραπείας λειτουργούν τα 10. Μηχανήματα υπάρχουν και περιμένουν, προσωπικό δεν υπάρχει.
EΡΩΤΗΣΗ: Αυτές οι «ρυθμίσεις» ήταν στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ.;
Κ.ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ: Δεν ξέρω, ξέρω μόνο ότι ο Κακλαμάνης βγήκε και είπε ότι θα νοικιάσει κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα σε μονάδες Εντατικές Θεραπείας. Έχει 120 κρεβάτια κλειστά σήμερα στην Αττική στο Δημόσιο Τομέα λόγω έλλειψης προσωπικού, και θα πάει να νοικιάσει 30 από το Ερρίκος Ντυνάν.
Δεν θα ανοίξει τα κρεβάτια από τον Δημόσιο Τομέα, θα νοικιάσει από τον Ιδιωτικό. Το άλλο σοβαρό πρόβλημα, είναι, ο ψυχιατρικός τομέας. Σε μας λειτουργεί με 20 κρεβάτια και έχει μόνιμα τουλάχιστον 10 ράντζα με βαριά ψυχικά ασθενείς, εισαγγελικά περιστατικά, που πάνε για κλειστά ψυχιατρεία. Όλα αυτά έχουν προκύψει από τα προγράμματα ΨΥΧΑΡΓΩΣ για την αποασυλοποίηση. Αποτέλεσμα είναι να κλείσουν κρεβάτια στον δημόσιο τομέα και όλα αυτά τα βαριά περιστατικά να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα , με επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων κ.λ.π., και επιβάρυνση των ανοικτών ψυχιατρικών νοσοκομείων, όπως είναι η δική μας η κλινική. Δεν έχει εκπαιδευμένο προσωπικό βεβαίως όπως τα κλειστά ψυχιατρεία, είναι για απλές περιπτώσεις που μπαίνουν με την συγκατάθεσή τους και όχι με εισαγγελικές εντολές. Έτσι είχε αρχίσει να λειτουργεί. Τώρα λειτουργεί με εισαγγελικά περιστατικά. Από τα 30 περιστατικά τα 12 είναι εισαγγελικά, χωρίς καμιά υποδομή.
ΕΡΩΤΗΣΗ:Οι μισθοί των εργαζόμενων σε τι κατάσταση είναι ;
Κ.ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ:Τι να πούμε . Οι πιο εξευτελιστικοί μισθοί σήμερα στον δημόσιο τομέα είναι των υγειονομικών. Δεν ξέρω πόσα παίρνει ένας καινούργιος , ο δικός μου μισθός που έχω 21 χρόνια, είμαι στον Α΄ βαθμό ΤΕ, 7ο κλιμάκιο είναι 1.150ευρώ τον μήνα μαζί με τα οικογενειακά επιδόματα.
ΕΡΩΤΗΣΗ:Το θέμα του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας συζητιέται πάρα πολλά χρόνια. Τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα ;
Κ.ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ: Από το 1983 είχαν μπει τα θεμέλια ώστε να περάσει σταδιακά η ιδιωτικοποίηση . Ήδη από το 1993 μπήκαν τα πρώτα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας. Τώρα όλη την καθαριότητα του νοσοκομείου την έχει ιδιωτικό συνεργείο, δεν υπάρχει καθαρίστρια υπάλληλος στο νοσοκομείο.
Η εστίαση, οι τραπεζοκόμες, η φύλαξη έχει περάσει εξ’ολοκλήρου στα συνεργεία. Υπάρχουν φυσικά επιπτώσεις . Πρώτα η εκμετάλλευση των εργαζομένων που παίρνουν γύρω στα 400 ευρώ τον μήνα, με 8ωρη καθημερινή δουλειά και να αποτελούν μόνιμο απεργοσπαστικό μηχανισμό, γιατί:
1. Δεν μπορούν ν΄ απεργήσουν, δεν είναι μέλη του σωματείου.
2. Η ποιότητα παροχής υπηρεσιών δεν είναι η ίδια.
3. Η φύλαξη γίνεται από ιδιωτική εταιρεία security..
Στην συνάντηση που είχαμε με τον Διοικητή του νοσοκομείου μας ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο δεν θα προσλάβει ούτε τεχνικούς ούτε μαγείρους. Ήδη από την Κυριακή μαγειρεύουν ένα φαγητό για όλους τους ασθενείς, γιατί υπάρχει ένας μάγειρας την βάρδια. Έτσι μοιραία οδηγούμαστε σε catering .
Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει στην τεχνική υπηρεσία, που είναι ένα κτίριο τεράστιο χωρίς καμιά πρόσληψη. Ήδη υπάρχει ένα μικρό ιδιωτικό συνεργείο που συντηρεί το κτίριο. Αυτά όλα έχουν αρχίσει από παλιά και συνεχίζονται.
Ο Κακλαμάνης ήδη έχει δώσει το 20% των κλινών στις ασφαλιστικές εταιρείες. Εμείς δεν έχουμε θέσεις . Σ΄ άλλα νοσοκομεία τις έχουν δώσει. Ήδη πληρώνουν στα εξωτερικά απογευματινά ιατρεία. Εμείς τα λέμε ιδιωτικά, και όλοι το είχαν καταγγείλει, ακόμα και οι ΠΑΣΟΚΟΙ που τα είχαν εφαρμόσει. Για να πάς στο απογευματινό ιατρείο και να κλείσεις ραντεβού μ΄ έναν καθηγητή πρέπει να δώσεις 50 εως 80 ευρώ ανάλογα με το όνομα. Σ΄ εμάς εφαρμόζεται μερικώς γιατί υπήρξαν αντιδράσεις, και οι γιατροί δεν συμμετείχαν. Το εφαρμόζουν όμως κάποιοι γιατροί και κάνουν απογευματινά ιατρεία. Υπάρχει περιστατικό που ήθελε να κλείσει ραντεβού πρωινό και του έλεγαν ότι δεν υπάρχει για 2 μήνες ενώ τα ραντεβού στα νοσοκομεία κλείνονται μέχρι 1 μήνα και μετά πάει στον επόμενο, και ότι υπάρχουν μόνο απογευματινά ιατρεία που κοστίζουν. Δεν ξέρω αν συνεχίζεται αυτό. Έχει ξελασκάρει λίγο και μόνο κάποια ονόματα δουλεύουν απόγευμα. Τα ιδιωτικά ιατρεία που δεν τα είχαν έξω τα έχουν τώρα μέσα στο νοσοκομείο. Ο κόσμος πιστεύω δεν έχει καταλάβει ακόμα τίποτε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το θέμα της υγείας αφορά τόσο τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία όσο και τους υπόλοιπους, και πρέπει ν΄ αντιμετωπιστεί από κοινού.Τι πρέπει να γίνει;
Κ.ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ: Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι ν΄ ενημερώνουμε τους ασθενείς και συνοδούς τι κατάσταση επικρατεί μέσα στο νοσοκομείο. Στις κινητοποιήσεις που έχουμε μοιράζουμε στους νοσηλευόμενους κάποια χαρτιά που τους λέμε ότι υπάρχουν προβλήματα. Είχαμε κάνει κάποιες προσπάθειες να συντονιστούμε με τους γύρω δήμους , Βριλήσσια, Μελίσσια, Μαρούσι. Τους δήμους πρέπει να τους απασχολεί η υγεία των δημοτών τους, αλλά δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση. Ούτε βοήθεια δεν έχουμε από τους δήμους. Το Σισμανόγλειο είναι το μοναδικό Δημόσιο Νοσοκομείο που ανήκει στο δήμο Αμαρουσίου. Το ΚΑΤ ανήκει στη Κηφισιά. Ο δήμος δεν έχει καμιά σχέση με το νοσοκομείο, ούτε με το σωματείο. Έχει αρμοδιότητα για την καθαριότητα του νοσοκομείου, την αποχέτευση κ.λ.π. Το νοσοκομείο δεν είναι συνδεδεμένο με την κεντρική αποχέτευση ,γιατί ο δήμος Αμαρουσίου δεν μας συνδέει . Η αποχέτευση και τα τοξικά λύματα βγαίνουν στη γύρω περιοχή. Έγινε μια προσπάθεια από τον δήμο Μελισσίων να μας συνδέσει με την περιοχή τους, αλλά επειδή υπάρχει 12μ. υψομετρική διαφορά ήταν δύσκολη η αποκομιδή των λυμάτων. Βάλανε κάποιο βοηθητικό, το οποίο δεν δουλεύει πάντα, οπότε αποτέλεσμα είναι η γύρω περιοχή να είναι εστία μόλυνσης. Τα λύματα χωνεύονται στο έδαφος και υπαίθρια. Ο δήμος τα γνωρίζει και από το σωματείο και από την διοίκηση.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει στα χαρτιά ο 2ος Παιδικός Σταθμός του Σισμανογλείου στο δήμο Αμαρουσίου, ο οποίος δεν δημιουργήθηκε ποτέ.
Υπάρχει μόνο στα χαρτιά σαν 2ος βρεφονηπιακός σταθμός 80 θέσεων για τα παιδιά των εργαζόμενων στο νοσοκομείο.
Εμείς κάναμε προσπάθειες , συναντηθήκαμε για να γίνει κάτι μέχρι και χρηματοδότηση δέχτηκε το νοσοκομείο να κάνει , δηλ. να δώσει το οικόπεδο και το κτίριο και να βάλει ο δήμος μόνο το προσωπικό , και η μόνη ενέργεια από τον δήμο Αμαρουσίου ήταν να ζητήσει αντάλλαγμα να γκρεμίσει τον τοίχο που ενώνει από την πίσω μεριά που είναι στενός ο δρόμος για να έχουν εξυπηρέτηση οι πολίτες.
Ο τότε διοικητής του νοσοκομείου δέχτηκε να παρανομήσει , αρκεί να φτιαχτεί ο παιδικός σταθμός. Αυτοί δεν ήρθαν να φτιάξουν τον σταθμό, ήρθαν όμως να γκρεμίσουν τον τοίχο, και φυσικά δεν τους άφησε ο ίδιος ο διοικητής.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα, και θα έπρεπε να έχουν απασχολήσει τους φορείς στη συνοικία και τις δημοτικές παρατάξεις. Προφανώς χρειάζεται συντονισμένη πάλη μαζί σας. Εσείς πως το σκέφτεστε ;
Κ.ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ:Εμείς με τους μόνους που μπορούμε να συντονιστούμε για ποιότητα υγείας για τους πολίτες είναι με τους γύρω δήμους, αυτούς αφορά . Το Σισμανόγλειο εξυπηρετεί τους γύρω δήμους πρώτα απ΄ όλα και μετά την υπόλοιπη Αττική, οι γύρω δήμοι έχουν άμεση πρόσβαση. Ο μόνος που ενδιαφέρεται συναισθηματικά περισσότερο είναι ο δήμος Μελισσίων, αλλά δεν έχει καμιά αρμοδιότητα.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που είναι το πρόβλημα της συγκοινωνίας. Μόνο το κόκκινο του δήμου υπάρχει, το οποίο φαίνεται ότι θα σταματήσει γιατί, ο χώρος που γυρίζουν τα λεωφορεία είναι ιδιωτικός και τους έχουν στείλει εξώδικο να σταματήσουν να γυρίζουν γιατί θέλουν να χτίσουν, και αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο εξυπηρετείται από μία μόνο καινούργια γραμμή Χαλάνδρι-Σισμανόγλειο- Δουκίσσης Πλακεντίας και δεν υπάρχει άλλη γραμμή πρόσβασης στο νοσοκομείο για τους πολίτες.
Για το πρόβλημα δεν προβλέπουν τίποτα, ούτε το συζητούν , το αφήνουν στην τύχη του και οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν κάτω στην λεωφόρο Πεντέλης και έρχονται με τα πόδια πρωί- απόγευμα- νύχτα χειμώνα - καλοκαίρι.
Εκτός από τους εργαζόμενους είναι και οι 500 ασθενείς με τους συνοδούς και επισκέπτες, οι ασθενείς των εξωτερικών ιατρείων καθώς και οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιοχής.
Καμιά συγκοινωνία δεν υπάρχει για όλους αυτούς τη στιγμή που άλλα νοσοκομεία π.χ. το Γενικό Κρατικό, εξυπηρετείται από πάμπολλες γραμμές. Το Αγία Όλγα από 5-6 γραμμές, και το Μετρό.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στα βόρεια προάστια υπάρχουν πολλά και μεγάλα νοσοκομεία με χιλιάδες εργαζόμενους.Υπάρχει επαφή και συντονισμός μεταξύ των σωματείων των εργαζομένων ;
Κ.ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ:Tα σωματεία των νοσοκομείων έχουν μεταξύ τους μια επαφή και αλληλοενημέρωση, όχι συχνή αλλά έχουν. Με τα σωματεία των άλλων εργαζόμενων δεν υπάρχει. Πρέπει όμως να υπάρξει γιατί εμείς είμαστε εργαζόμενοι μέσα στο νοσοκομείο και ζούμε τα προβλήματα των ασθενών όπως τα δικά μας. Από την άλλη πλευρά όλοι οι άλλοι που είναι υγιείς και είναι έξω ενεργοποιημένοι σε συλλόγους, σωματεία κλπ θα βοηθούσε πάρα πολύ να ξέρουν τι ακριβώς γίνεται στο νοσοκομείο.
Ο κάθε υπουργός μπορεί να λέει στην τηλεόραση ότι όλα είναι τέλεια , όταν το 25% των κλινικών δουλεύει νύχτα ένα άτομο, σε 30-40 ασθενείς , με ότι αυτό συνεπάγεται.
Στείλε ένα μήνυμα στους συναδέλφους που θα διαβάσουν την «Αιχμή».
Να βγουν από το καβούκι τους και να ενδιαφερθούν για τα προβλήματα τους και τα προβλήματα των χρηστών υγείας .
Να μην τους ενδιαφέρει μόνο το γραμμάτιο τους!