Τρίτη 15 Ιουνίου 2004

Υπόμνημα Διαμαρτυρίας προς το Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου


Εμείς οι εργαζόμενοι και η νεολαία της περιοχής οργανώσαμε στις 18/5/2004
συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο δημαρχείο Αμαρουσίου με αφορμή τις δικαστικές διώξεις του δημάρχου Π. Τζανίκου με τη συνδρομή του Αθήνα 2004 και της εταιρείας LAMDA DEVELOPMENT του ομίλου Λάτση, κατά πολιτών και φορέων που είχαν προσφύγει και δικαιωθεί από το ΣΤΕ για το χωριό τύπου και το εμπορικό κέντρο του Λάτση.
Εκτιμάμε ότι το γεγονός αυτό δεν είναι μεμονωμένο , αντίθετα εντάσσεται σε γενικότερο κλίμα περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων που κορφή του παγόβουνου είναι οι ήδη εφαρμοζόμενες και έντονα φημολογούμενες επιχειρήσεις «σκούπα» εις βάρος των μεταναστών συναδέλφων μας Εν όψει μάλιστα των
Ολυμπιακών αγώνων και με το πρόσχημα της ασφάλειας τα μπλόκα , η σωματική έρευνα κλπ, μας δημιουργούν την πεποίθηση ότι πάνω στους μετανάστες γίνεται σήμερα γενική πρόβα γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν πάνω σε όλους τους εργαζόμενους έλληνες και ξένους.
Έτσι η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, που ιδρύθηκε με αφορμή το παραπάνω γεγονός αποφάσισε μεταξύ άλλων να σας υποβάλλει το παρακάτω υπόμνημα :.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ· Για τις φημολογούμενες επιχειρήσεις “σκούπα “ κατά των μεταναστών συναδέλφων μας. Η τακτική αυτή δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και τρομοκράτησης καιί πρόσθετα εμπόδια στο να οργανωθούν και να παλέψουν μαζί με τους έλληνες εργάτες για τα δικαιώματά τους και την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να δρουν ανενόχλητοι συσσωρεύοντας κέρδη οι πραγματικοί παράνομοι μεγάλοι και μικροί εργοδότες.
· Η ανασφάλιστη εργασία, ειδικότερα στις υπερωρίες που αποτελούν πια κανόνα στα ολυμπιακά έργα της περιοχής μας είναι ζεστό κλεμμένο χρήμα στις τσέπες των κατασκευαστικών εταιρειών που θησαυρίζουν σε βάρος των εργατών ελλήνων και ξένων.
· Τα θανατηφόρα ατυχήματα και οι σοβαροί τραυματισμοί έχουν γίνει μόνιμο φαινόμενο στα εργοτάξια της περιοχής μας ( Κέντρο Τύπου , Εμπορικό Κέντρο Λάτση).
· Από την άλλη μια απλή εξακρίβωση στοιχείων σε μετανάστη που κανονικά θα διαρκούσε δύο λεπτά , και θα αρκούσε η επίδειξη των εγγράφων που έχει μαζί του καταλήγει σε προσαγωγή και παράνομη πολύωρη κράτηση στο αστυνομικό τμήμα με αποτέλεσμα να χάνεται και το μεροκάματο.

Οι προληπτικές συλλήψεις – προσαγωγές μεταναστών για εξακρίβωση στοιχείων στα τυφλά από το σωρό τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο στις πλατείες και στους σταθμούς του τραίνου.
Και όλα αυτά ενώ - το γνωρίζετε καλύτερα από εμάς - οι εργασίες στο εμπορικό κέντρο του Λάτση , όταν το ΣΤΕ στις 7/6 έκρινε ότι είναι παράνομο και αυθαίρετο δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό.
Όταν – όσο τουλάχιστο γνωρίζουμε – κανένας δεν συνελήφθη σε κανένα εργοτάξιο για κανένα θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα.

ΖΗΤΑΜΕ

Να σταματήσει επιτέλους αυτή η κατάσταση !
Να μην γίνονται προσαγωγές όσων διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, και εν πάση περιπτώσει η εξακρίβωση στοιχείων να μην διαρκεί μισή μέρα ή όλη την νύκτα με αποτέλεσμα να γίνεται τελικά παράνομη κράτηση !

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

Μαρούσι 23/6/2004