Πέμπτη, 1 Απριλίου 2004

Επιτυχία της απεργίας στις 31 Μάρτη στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Σταδίου


Aπο πολύ νωρίς το πρωί πολυμελές συνεργείο του Παραρτήματος Μαρουσιού του Συνδικάτου Οικοδόμων με επικεφαλής τον πρόεδρο Λευτέρη Παλιό βρέθηκε στην πύλη του εργοτάξιου στο Ολυμπιακό Στάδιο,για να περιφρουρήσει την απεργία, και να ενημερώσει τους λιγοστούς εργάτες που έρχονταν στο εργατάξιο, - γιατί οι περισσότεροι δεν ήρθαν καν - ότι “σήμερα το έργο κλείνει”.
Στη συνέχεια περιόδευσαν στον αχανή χώρο του έργου και ενημέρωσαν τους επίσης λιγοστούς εργάτες που είχαν μπεί από τις άλλες πύλες, οι οποίοι σταμάτησαν και αυτοί τη δουλιά και αποχώρησαν.

Μικρή ένταση προκλήθηκε απο τον Ιταλό επικεφαλής του συνεργείου που συναρμολογεί τη στέγη kalatrava, ο οποίος προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει το πολυπλήθές συνεργείο του που αποτελούνταν από Ιταλούς, Σέρβους, Κροάτες κ.α εργατες και τεχνικούς ότι η απεργία δεν τους αφορά γιατί είναι των ελλήνων εργατών , οι αμοιβές των οποίων (πράγματι) είναι πολύ πιο χαμηλές απο τις δικές τους. Επίσης κάποιο πρόσωπο απροσδιόριστης ιδιότητας εμφανίστηκε και ζήτησε εάν είναι δυνατόν λόγω της καθυστέρησης του έργου το συνεργείο της στέγης να εξαιρεθεί από την απεργία ! Τελικά σταμάτησε και το ιταλικό συνεργείο τόσο στην πρωινή, όσο και στην απογευματινή βάρδια.
Σε όλη τη διάρκεια της περιοδίας δύο περιπολικά “ παρακολουθούσαν διακριτικά “ το κλιμάκιο του Συνδικάτου , ακολουθώντας το όπου πήγαινε σε όλο το έργο.
Η επιτυχία της απεργίας στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Σταδίου έδειξε πόσο οξυμένη είναι η κατάσταση στα έργα και πόσο μεγάλη είναι η πίεση στους εργάτες.
Εδειξε πόσο αναγκαία και ρεαλιστική είναι η διεκδίκηση αυξησεων στα μεροκάματα των οικοδόμων στα έργα, και η απαίτηση για τη λήψη μέτρων ασφαλείας ώστε να μην υπάρξει άλλος νεκρός εργάτης .