Κυριακή 1 Μαΐου 2005

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ στους “προλετάριους” της ΔΕ και όχι μόνον

Σε ολοσέλιδη καταχώρηση της Γραμματείας της Δημοτικής Ενότητας (ΣΕ) με τίτλο ΣΤΑΣΗ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΙΧΜΗΣ η Δημοτική Ενότητα επιχειρεί να απαντήσει στην κριτική που διατύπωσε η ΑΙΧΜΗ για την συμμετοχή της (η μόνη παράταξη της αντιπολίτευσης) στις διορισμένες διοικήσεις των νομικών προσώπων του Δήμου.
Μας διαβεβαιώνει ότι οι εκπρόσωποί της στα ΝΠΔΔ "δεν θα ενδώσουν ποτέ σε ρόλο άσπονδου ουραγού στην πολιτική της δημοτικής αρχής… Μπήκαν για να σταθούν κριτικά απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, να συμβάλουν με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, όσο και αν αυτές εξοργίζουν κάποιoυς στην υπεράσπιση των συνολικών συμφερόντων των εργαζομένων…"
Δηλώνουν μάλιστα ότι αυτό δεν γίνεται πρώτη φορά και κανείς ποτέ δεν διανοήθηκε να τους προσάψει οποιαδήποτε μομφή.

Βεβαίως και δεν γίνεται πρώτη φορά, δυστυχώς ! Ο διορισμός των εκπροσώπων της Δ.Ε όπως είναι γνωστό έγινε από τη διοίκηση του δήμου μετά από αίτηση της ίδιας.
Και το ερώτημά μας παραμένει : ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;
Τώρα που η διοίκηση του δήμου διανύει τους τελευταίους καταστροφικούς για το Μαρούσι
Θητείας της, βρίσκεται στην μεγαλύτερη φθορά και απομόνωση, τώρα που απεγνωσμένα η παράταξη του πρώην «εκσυγχρονιστή» Τζανίκου ψάχνει στηρίγματα στην Κυβέρνηση της ΝΔ, τώρα που τα επιχειρηματικά συμφέροντα ξαναμοιράζουν την τράπουλα για τον τοπικό εκλεκτό τους, τώρα βρήκε η Δ.Ε να συμβάλει με τις προτάσεις της ; Προτάσεις που θα "ξεσκεπάζουν και θα μάχονται αυτές τις πολιτικές, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και γενικότερα"!

Φανταζόμαστε πως με μια παρόμοια λογική ο Τζανίκος εκλέχθηκε την πρώτη του τετραετία σαν υποψήφιος τότε "των δημοκρατικών δυνάμεων" με την στήριξη και της Δημοτικής Ενότητας - για όσους επιμένουν να θυμούνται και πριν το 1994 - επιλογή για την οποία η Δ.Ε δεν γνωρίζουμε να έκανε ποτέ την αυτοκριτική της.
Η λαθεμένη αυτή επιλογή της Δ.Ε ,να συμμετέχει στις διοικήσεις των νομικών προσώπων του Δήμου δεν διορθώνεται παρά με έναν τρόπο : Την υλοποίηση της πρόθεσης παραίτησής τους που ανακοίνωσαν στην εφημερίδα ΑΘΜΟΝΙΟ ΒΗΜΑ (26/5).
Ετσι κι εμείς χαιρόμαστε πολύ που έπιασε τόπο η “μικροαστική κριτική μας.
Οφειλαν όμως να γνωρίζουν ότι περιθώρια "για προτάσεις υπεράσπισης των γενικότερων συμφερόντων των εργαζομένων " δεν υπήρξαν ποτέ και δεν θα υπάρξουν ούτε στο μέλλον με εισοδισμούς για τον απλούστατο λόγο ότι το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι απόλυτα δημαρχοκεντρικό, αυταρχικό – αντιδημοκρατικό και αποκλείει τη συμμετοχή και τον διάλογο επειδή εκ των πραγμάτων υπηρετεί αλλότρια και αντιλαικά συμφέροντα. Η δράση μέσα στην κοινωνία, με τη συμμετοχή των εργαζομένων, είναι αυτή που μπορεί να ανατρέψει πολιτικές και να προασπίσει τα λαικά συμφέεροντα.

Στη συνέχεια η Δ.Ε προχωρά παραπέρα, επιδιώκοντας να σκιαγραφήσει το "ιδεολογικό προφίλ" της εφημερίδας μας. Η κριτική μας λοιπόν στη συγκεκριμένη θέση της ερμηνεύεται σαν " αγωνία των μικροαστών να περιορίσουν την πολιτική επιρροή της " και διαπιστώνει ότι κατά βάθος πιστεύουμε ότι "οι αντιλαϊκές πολιτικές στην τοπική αυτοδιοίκηση ,οφείλονται στους κακούς δημάρχους, που μόνο αυτοί πρέπει να μπαίνουν στο στόχαστρο του μαζικού κινήματος και όχι η συνολικότερη πολιτική του ίδιου του συστήματος "

Βεβαίως θα συμφωνήσετε ότι η στρατηγική επιδίωξη του κεφαλαίου συμπυκνώθηκε στον “εθνικό στόχο” των ολυμπιακών αγώνων. Το κατασκευαστικό κεφάλαιο και όχι μόνον και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι (κυβέρνηση – αντιπολίτευση) έκανα πάρτυ.
Οι δήμοι υλοποίησαν μεγάλο κομμάτι αυτής της πολιτικής. Ο Τζανίκος έπαιξε πρώτο βιολί (μόνος δήμαρχος στην οργανωτική επιτροπή του Αθήνα 2004). Από πότε λοιπόν η πάλη ενάντια στην πολιτική αυτού του δημάρχου , που μας αποδίδουν, είναι απλώς πάλη ενάντια στον κακό δήμαρχο;

Διότι οι ολυμπιακοί αγώνες στο Μαρούσι ήταν πολύ συγκεκριμένα πράγματα:
- Ηταν ο θάνατος 2 εργατών στο κέντρο τύπου και στο εμπορικό κέντρο του Λάτση (MALL).
- Ήταν οι δικαστικές διώξεις των 11 συμπολιτών μας από Τζανίκο-Λάτση-2004.
- Ήταν η περιβαλλοντική καταστροφή, το χαράτσωμα των διοδίων της Αττικής Οδού, οι
τερατώδεις κατασκευές στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ακόμα και στον σταθμό του
ΗΣΑΠ.
- Ήταν και είναι η αστυνομοκρατία, οι κάμερες, οι διώξεις μεταναστών που έμειναν και
μετά τους αγώνες !

Εμείς συμμετείχαμε και συμπαρασταθήκαμε στις κινητοποιήσεις στα ολυμπιακά εργοτάξια. Πρωτοστατήσαμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στις δικαστικές διώξεις Τζανίκου-Λάτση-2004. Οργανώσαμε κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια της Αττικής οδού. Εναντιωθήκαμε στο νέο χαράτσωμα των δημοτών με το πρόσχημα της “ ελεγχόμενης στάθμευσης”, και οργανώσαμε διαμαρτυρία που απέδωσε, αφού χιλιάδες δημότες αρνούνται να πληρώσουν τις κλήσεις κ.α
Σε μερικά από αυτά, όπως στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Τύπου στην Κηφισίας βρεθήκαμε μαζί με τη ΔΕ.
Είναι γνωστό ότι αρκετοί από εμάς σήμερα στην ΑΙΧΜΗ, στηρίξαμε τη ΔΕ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές , είμασταν μέλη της, συμμετείχαμε και στη Γραμματεία της, όπως και αρκετοί από εμάς προερχόμαστε από την δημοτική κίνηση ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ που για τους ίδιους πάνω-κάτω λόγους βρεθήκαμε μαζί στην αιχμή και προχωράμε.

Όμως λίγους μήνες πριν τους ολυμπιακούς αγώνες ,στο ανοικτό δημόσιο απολογισμό της η τακτική της ΔΕ, όπως αμέσως μετά αποδείχθηκε, άλλαξε.
Άμεση προτεραιότητα σε τοπικό επίπεδο μπήκε η στήριξη του αιτήματος "να μην ανοίξουν οίκοι ανοχής στο Μαρούσι , για τις ανάγκες των αγώνων"( Δημόσιος Απολογισμός ΔΕ).
Αμέσως μετά τα εργατικά ατυχήματα πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, γεμίσαμε κάμερες, αστυνόμους κλπ. Η δράση της ΔΕ σε όλα αυτά ήταν συνεντεύξεις τύπου και έκδοση ανακοινώσεων αποκάλυψης και καταγγελίας των γενικότερων πολιτικών επιλογών που υλοποιούνταν και σε τοπικό επίπεδο. Τελευταία τόσο η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ όσο και το
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ πλειοδοτούν σε “εποικοδομητικές προτάσεις “ για την αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων, όταν σήμερα ο κόσμος καίγεται !
Η απουσία της από όποια κινητοποίηση σε τοπικό επίπεδο , με τη δικαιολογία ότι δεν στρέφεται κατά της γενικότερης πολιτικής (κάθε κινητοποίηση δηλ. που δεν οργάνωσε η ίδια) ήταν αυτό που χαρακτήρισε τη δράση της ΔΕ το τελευταίο διάστημα.
Αυτή είναι πράγματι μια πολιτική θέση, που βλέπει το μαζικό κίνημα με βάση των εκλογική-κοινοβουλευτική τοποθέτηση των διοικήσεων των μαζικών φορέων. Μόνο που αυτό δεν είναι μαζικό κίνημα, είναι η παράταξη .

Αυτοί είναι οι ανοιχτοί λογαριασμοί μας με την ΔΕ, όσο και με τους λοιπούς αριστερούς συνδαιτυμόνες. Ας μην φτιάχνει λοιπόν η ΔΕ αστυνομικά σενάρια για σχέδια πολιτικής φθοράς και συντονισμένες επιθέσεις στις Δημοτικές Κινήσεις του ΚΚΕ, όλων των Βορείων Προαστίων. Δεν αντιλαμβάνεστε σύντροφοι ότι υποτιμάτε πολύ την οργανωτική και πολιτική σας οντότητα έτσι;
H δημοσίευση – καταγγελία για την ΑΙΧΜΗ εξυπηρετεί στην ουσία τη λογική “λύκος εν όψει – κλείστε τα πρόβατα στο μαντρί”. Mόνο που σήμερα δεν υπάρχουν πρόβατα.
Πρόκειται για καταγγελία χωρίς πολιτικά κριτήρια.

Πάσχει από τον καιροσκοπισμό που ξορκίζει αποδίδοντάς τον σε εμάς (εκλογές έρχονται γαρ…) Κρίμα.

Η ΣΕ ΤΗΣ ΑΙΧΜΗΣ