Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2004

Εκδήλωση της εφημερίδας “το εργοτάξιο”.


Πραγματοποιήθηκε μέσα στο Δεκέμβριο στο ΚΑΠΗ (Μαρούσι) από τους οικοδόμους που εκδίδουν την εφημερίδα “το εργοτάξιο” με θέμα :
Τα συμπεράσματα από τις μάχες στα ολυμπιακά έργα.
Μίλησαν οικοδόμοι που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις μάχες που δόθηκαν στα ολυμπιακά εργοτάξια . Μάχες που όπως τονίστηκε από πολλούς ομιλητές πάσχισαν να τις αποκρύψουν ώστε να μην γίνουν γνωστές, αλλά και να τις αποκόψουν μεταξύ τους.
Τα ολυμπιακά έργα χτίστηκαν πάνω στα χαμηλά μεροκάματα , στη δουλειά από νύχτα σε νύχτα, στα κλεμμένα ένσημα και υπερωρίες των χιλιάδων οικοδόμων , μεταναστών στην συντριπτική τους πλειοψηφία.
Τα ολυμπιακά υπερκέρδη των τεχνικών εταιρειών και όχι μόνο, βγήκαν από τον ιδρώτα και το αίμα των χιλιάδων εργατών στα ολυμπιακά εργοτάξια, βγήκαν από τις δολοφονίες των εργατών στα ολυμπιακά κάτεργα που πολύ κομψά τις λένε “ εργατικά ατυχήματα “.
Θυμηθήκαμε εδώ τον Παναγιώτη Μπολάνη που χάθηκε στις 27/1/2003 στο εργοτάξιο του Κέντρου Τύπου στην Κηφισιάς, και τον Dalip Doka που σκοτώθηκε στις 16/12/2003 στα υπόγεια του εργοτάξιο του δημοσιογραφικού χωριού του Λάτση , για να μιλήσουμε μόνο για το Μαρούσι.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν δεκάδες οικοδόμοι έλληνες και μετανάστες, καθώς και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους.
Αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός και εκφράστηκε έντονα η διάθεση για παραπέρα οργάνωση και τη συνέχεια της πάλης με τις εταιρείες από δω και πέρα.
Τονίστηκε από αρκετούς μετανάστες η κατάσταση ομηρίας που τους έχει το ελληνικό κράτος με την συνεχή επίπονη και πολυδάπανη διαδικασία έκδοσης και ανανέωσης των αδειών παραμονής και εργασίας, τι στιγμή που πολλοί έχουν ήδη ακόμα και 10 χρόνια στην Ελλάδα.
Τέλος μεταφέρθηκε πλούσια εμπειρία για την μάχη σε κάθε εργοτάξιο και νοιώσαμε τις πραγματικές συνθήκες πολέμου που υπήρχαν στα έργα.
Φύγαμε εντυπωσιασμένοι και με την αίσθηση ότι η καταστροφή που υπέστη το Μαρούσι και οι γύρω δήμοι από την ολυμπιάδα είναι οι παράπλευρες απώλειες αυτού του πολέμου που εξελίχτηκε σε όλα τα ολυμπιακά έργα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και της μεγάλης ιδέας.

Βαγγέλης Γονατάς