Τρίτη 15 Ιουλίου 2003

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΡΟΥΣΙΟΥ


  Πρώτος  απολογισμός  μετά  τις  δημοτικές  εκλογές

Στον πρώτο της δημόσιο απολογισμό μετά τις δημοτικές εκλογές, προχωράει η Δημοτική Ενότητα Μαρουσιού που κατέβηκε στις πρόσφατες εκλογές με υποψήφιο δήμαρχο τον  Μπάμπη Ζιώγα , υποστηριζόμενη από  ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ , Κομμουνιστική Ανανέωση.

 Παρ’ ότι στην τρέχουσα δημοτική περίοδο 2003-2006 η Δ. Ε δεν εκπροσωπείται στο Δημοτικό συμβούλιο εξαιτίας του αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου , όπως αναφέρεται στο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ  που τύπωσε και μοιράζει , έχει να επιδείξει μια σειρά δραστηριότητες και παρεμβάσεις, πολλές από αυτές σε στενή συνεργασία με τα τοπικά κινήματα της πόλης μας, που επιβεβαιώνουν τη συνέπεια και προσήλωση της στις βασικές αρχές και θέσεις της εκλογικής της διακήρυξης.

 Χαρακτηριστικά αναφέρονται :

 q       To κείμενο  ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ που συνέταξε μαζί με άλλους φορείς και τοπικά κινήματα της πόλης, η συγκέντρωση υπογραφών σε αυτό το κείμενο και η κατάθεσή τους στο δημοτικό συμβούλιο. Ειδικά να σημειώσουμε εμείς εδώ, ότι αυτή η πρωτοβουλία οδήγησε και στην εκδήλωση - συζήτηση που οργανώθηκε τον περασμένο Νοέμβρη στο ΚΑΠΗ από την ΕΕΔΥΕ,  την Αντιπολεμική  Διεθνιστική Κίνηση, και την Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο. Χαρακτηριστικό αυτής της εκδήλωσης ήταν η ουσιαστική συμβολή  αυτών που συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε. Ήταν μια εκδήλωση που μίλησαν περισσότερο αυτοί που ήρθαν για να ακούσουν, από αυτούς που ήρθαν για να μιλήσουν.

q       Στη συνέχεια αναφέρεται η   προσπάθεια έμπρακτης συμπαράστασης της παράταξης στους εργαζόμενους της περιοχής με τις  περιοδείες που οργάνωσε στο εργοτάξιο καθαριότητας του Δήμου, και την επίσκεψη  στους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του τενις των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, που έκαναν επίσχεση εργασίας  γιατί ήταν κοντά 2 μήνες απλήρωτοι ,καταγγέλλοντας τις άγριες συνθήκες εκμετάλλευσης ( Βλ. φ.6 της ΑΙΧΜΗΣ).

 q       Ειδική αναφορά γίνεται στην απειλή των Ολυμπιακών Αγώνων, στην συγκέντρωση που συνδιοργάνωσε μαζί με άλλους φορείς και τοπικά κινήματα   ( Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ, Πρωτοβουλία Γένοβα, Σωματείο μισθωτών Μηχανικών  κ.α ) στο Κέντρο Τύπου στην Κηφισίας, καθώς και στην μαζική συγκέντρωση  της παράταξης στο ΚΑΠΗ  ενάντια στον ολυμπιακό εθελοντισμό.

q        Εντονη ανησυχία εκφράζεται επίσης στον δελτίο της  Δ.Ε, για τις εξελίξεις , και επισημαίνεται η αναγκαιότητα υπεράσπισης του Δάσους Συγγρού, ανάσας ζωής για τους κατοίκους του Μαρουσιού και όλου του λεκανοπεδίου.

 Τέλος ο απολογισμός της δημοτικής ενότητας καταλήγει :

Η πορεία υποβάθμισης της πόλης μας συνεχίζεται. Πέρα από τη μεθόδευση για την εμπορευματοποίηση και την συνεπαγόμενη καταστροφή του Δάσους Συγγρού, υπάρχει το έκτρωμα του ΗΣΑΠ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, συνεχίζονται τα έργα κατασκευής του Χωριού Τύπου (με υπερτοπικό εμπορικό κέντρο, σε πείσμα των προσφυγών και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας), επιδεινώνεται το κυκλοφοριακό πρόβλημα, νέοι μεταφερόμενοι ρύποι συσσωρεύονται στην περιοχή μας (απόδειξη του υπερτοπικού χαρακτήρα της περιβαλλοντικής επιδείνωσης όλου του Λεκανοπεδίου).

 Μπορούμε να την σταματήσουμε? Εμείς λέμε ναι. Αρκεί να αντιδράσουμε. Αποφασιστικά, μαζικά και ανυποχώρητα. Να συστρατευθούμε όσο γίνεται περισσότεροι, στον αγώνα . (η υπογράμμιση δική μας)Γι αυτό το σκοπό, για ένα καλύτερο συντονισμό της δράσης της ΔΕ μαζί σας, σας θέτουμε υπόψη τον πρώτο αυτό απολογισμό μας και περιμένουμε τις παρατηρήσεις και υποδείξεις σας, σε συνάντηση που θα προετοιμάσουμε για το τέλος του Σεπτέμβρη.

Μπορεί πράγματι να γίνει μια ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση πάνω σ’ αυτόν τον απολογισμό της Δημοτικής Ενότητας.

Α.  Γιατί τα ζητήματα που αναφέρονται έχουν να κάνουν με την οργάνωση της πάλης στο Μαρούσι που επικεντρώνεται  στις μαγικές  λέξεις “ολυμπιακοί Αγώνες 2004” . Όποια πέτρα και να σηκώσεις , ή Ολυμπιακά (κατ)εργα , ή Δάσος Συγγρού, ή ελεύθεροι χώροι  ολυμπιακούς αγώνες θα βρεις από κάτω. Και ακόμα πιο  κάτω βρώμα, και δυσωδία, μάσες, χοντρές μάσες και κονόμες . Και επειδή είναι πράγματι πολύ χοντρές, και δεν παίζουν μ’ αυτά τα πράγματα , τρώμε στη μάπα και τις μπουρδολογίες για “εθνικό στόχο”, εθελοντισμό και δεν συμμαζεύεται.

 Β. Γιατί όπως είναι γνωστό η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ είναι ιστορικά (από το 1974) η  δημοτική παράταξη των κομμουνιστών στο Μαρούσι. Αυτό δεν αναιρείται από την φαιδρή άποψη που διατύπωσε ο Χ. Μέντζος σε άρθρο του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ (αναδημοσιεύεται μεγάλο μέρος του σε αυτό το φύλλο)  που μας λέει  λίγο- πολύ ότι η Δ.Ε είναι ταυτόχρονα και παράταξη … αντικομμουνιστών !  Εξ’ αιτίας αυτής της ιστορικότητας λοιπόν, η Δ.Ε δεν συμπίπτει με τα σημερινά οργανωιτικά όρια του ΚΚΕ ( Εξ΄αλλου , ποιος σοβαρός πολιτικά άνθρωπος  θα το ήθελε αυτό !), ταυτίζεται  όμως με την γενικότερη αυτοδιοικητική αντίληψη των κομμουνιστών , παρά τις περιπέτειες που πέρασε αυτή η αντίληψη τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο (στήριξη υποψηφιότητας Α.ΓΑΡΔΕΛΗ, στήριξη & εκλογή ΤΖΑΝΙΚΟΥ την πρώτη τετραετία) για να μείνουμε μέχρι εκεί. Και όπως ξέρουν και οι πέτρες η αντίληψη  των κομμουνιστών, όχι μόνο ή κυρίως στους δήμους είναι να πρωτοστατούν στην οργάνωση της λαικής πάλης. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να κρύψουμε λοιπόν ότι σε επίπεδο υλοποίησης αυτής της αντιλήψης υπάρχουν σοβαρές διαφορές για το πώς προχωρήσαμε μέχρι εδώ, αλλά και πως θα προχωρήσουμε παραπέρα (έχετε πάρει ήδη μία γεύση και από τις στήλες της ΑΙΧΜΗΣ).

Να σημειώσουμε πάντως ότι σε όλες τις πρωτοβουλίες  και ενέργειες που αναφέρονται στον απολογισμό της Δ.Ε , η ΑΙΧΜΉ  ήταν εκεί  ή σαν συνδιοργανωτής ή συμμετείχε και τις προέβαλε μέσα από τις στήλες της.

  Συμπερασματικά λοιπόν, ο δημόσιος  απολογισμός της παράταξης μπορεί να γίνει με τους εξής δύο τρόπους:

·         Nα γίνει μία προεκλογική - μετεκλογική συγκέντρωση «συζήτηση» , όπου θα προβάλλουμε  το έργο μας με μοναδικό στόχο την εκλογική  ενίσχυση της παράταξης, ώστε “να αλλάξουν οι συσχετισμοί” , βασική προϋπόθεση αλλά και απώτερος σκοπός κάθε δραστηριότητας και ενέργειας!

  Πρόκειται για την γνωστή αντίληψη που βλέπει τον κόσμο μέσα από ένα ψηφοδέλτιο!

·         Να γίνει μια ουσιαστική, ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση για αυτά που έγιναν, αυτά που δεν έγιναν και κυρίως αυτά που πρέπει να γίνουν με όλους αυτούς που είναι ζωντανοί και  παλεύουν  ενάντια στις βασικές επιλογές  κεφαλαίου –κυβέρνησης και κάθε λογής εκπροσώπων τους .  Αφομοιώνοντας επιτέλους ορισμένοι την πολύ απλή αλήθεια, ότι οι αγώνες αλλάζουν τους συσχετισμούς και όχι οι συσχετισμοί τους αγώνες !

Όποιος από τους τρόπους και να επιλεγεί  μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από όλους !

Διαφορετικά θα γίνει ένα συνηθισμένο  meeting της Τρίτης !

ΒΑΓΓΕΛΗΣ  ΓΟΝΑΤΑΣ

Μέλος της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ